Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Естония въведе 14-дневна карантина за пристигащите от България

От 19 октомври 2020 г. Естония налага двуседмична самоизолация на лицата, пристигащи в страната от европейски държави с регистрирани високи нива на коронавирусна заболеваемост: България, Андора, Австрия, Белгия, Хърватия, Чехия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Унгария, Исландия, Ирландия, Италия, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Монако, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Сан Марино, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Швейцария, Ватикана и Обединеното кралство. Информацията бе обявена от пресслужбата на Външно министерство.

За Финландия, Литва и Латвия е в сила изключение от разпоредбата за самоизолация, ако лицата представят удостоверение за отрицателен тест за коронавирус в рамките на 48 часа преди пристигането си и не са пътували другаде през последните 14 дни.

Без ограничение могат да пътуват пристигащи от следните държави: Кипър, Гърция и Норвегия.

COVID-19 у нас: Първо денонощие с 1024 случая, 15 са от Добрич

По-рано днес, от президентството на Естония съобщиха, че заради потвърдена положителна проба за COVID-19, планираната за днес (20 октомври) визита на българския държавен глава се отменя.

При нужда, българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Хелзинки, в работно време на телефони: (+358 9) 458 4055, (+358 9) 458 4035, а в извънработно време на (+358) 44 055 0547.

От 23 октомври 2020 г. израелските власти променят категоризирането на България от „зелена страна“ в „червена“ по отношение на ограниченията за пътуване във връзка с COVID-19. Освен България, в списъка на „червените страни“ бяха преместени също Великобритания, Ирландия и Йордания.

От тази дата българските граждани, които по изключение имат право да пътуват до Израел, при влизането в страната, ще бъдат поставяни под карантина за срок от 14 дни. Изключение ще се прави само за лицата, които имат разрешено пребиваване (карта за пребиваване и/или виза), работници, студенти, близки роднини на установени в страната граждани, хуманитарни случаи (нужда от лечение) и др.
При всички случаи, при които български граждани пътуват до Израел, те следва да потърсят предварително съдействие от Израелското посолство в София.

Информация за това на кого е разрешено да пътува и каква е процедурата може да се намери на следните адреси:
https://www.gov.il/en/Departments/Guides/flying-to-israel-guidlines
https://www.gov.il/en/departments/news/border_closing_coronavirus_14062020
https://www.gov.il/en/departments/dynamiccollectors/green-red-countries?skip=20

Считано от 23.10.2020 г., при завръщането си от България, под 14 дневна карантина ще бъдат поставяни и израелските граждани.

c