Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Огнеборци и полицаи демонстрираха умения пред учениците от с. Красен

ОУ „Йордан Йовков“ в генералтошевското село Красен е домакин на третото издание на обучително-образователната прогарма "Детско полицейско управление".

Програмата се реализира от служителите на МВР от структурите на „Охранителна полиция”, „Пътна полиция“ и „Криминална полиция”, от Български "Червен кръст", Български младежки "Червен кръст", Българския туристически съюз и църковните епархии във всяко населено място.

Днес, 19 октомври, огнеборци и полицейски служители поставиха началото на третото издание на Детско полицейско управление, с участието на ученици от IV и V клас в ОУ „Йордан Йовков“ – с. Красен. Инициативата е на Районно управление гр. Генерал Тошево, а първите две издания се проведоха в ИОУ „Хр. Смирненски“ и ИСУ „Никола Й. Вапцаров“ в града, припомнят от общинска администрация.

Гости на на официалното начало бяха Красимир Манолов и Божидар Бонев - началници на Районното управление на МВР и Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в общинския център, кметът на община Генерал Тошево, служители на двете структурни поделения, учители и ученици.    

Целите на програмата са:

  • ранна превенция на подрастващите
  • утвърждаване на ценностно отношение към законите в страната
  • създаване на навици за безопасно поведение и вземане на адекватни решения определени ситуации; изграждане на гражданска позиция и развитие на гражданска компетентност
  • стимулиране на прилежност и инициативност и повишаване доверието към полицията

Следващите занимания от Програмата ще провеждат по предварително изготвен и утвърден план от началника на РУ в града и директора на ОУ „Йордан Йовков“ в село Красен, в рамките на един астрономически час веднъж седмично. Теоретичните занимания ще се провеждат в училищна класна стая или в други подходящи помещения, а практическите – на открито. Чрез теоретичните и практически занимания децата ще получат съответните умения, включващи оказване на детска полицейска лична защита, научаване на безопасността на движението по пътищата, оказване на долекарска помощ и други.

 Идеята на Детското полицейско управление, е децата, забавлявайки се, да получават знания и умения за опазване на своя живот и този на приятелите си, справяне в трудни ситуации с различни предизвикателства вкъщи, в училище, на улицата, в планината, своите права и отговорности пред обществото, работа в екип, уважение и толерантност към чуждото мнение и различните от тях.

По време на официалното събитие учениците - участници в програмата, получиха много подаръци, но по-интересното за тях беше, че имаха възможността да се докоснат до тайните на специализираните автомобили на МВР. Разгледаха отвътре полицейската кола, след което взеха участие в демонстративното потушаване на възникнал пожар.  

c