Бизнес Водещи новини - дясно Общество

Инвестират 200 000 лева в първата винарска изба в община Добричка

Проектът „Закупуване на оборудване за винарска изба в с. Стожер, община Добричка“ ще се реализира чрез Стратегията на Местната инициативна група „Добричка“, съобщиха от Областния информационен център. Инвестициите са на стойност 200 000 лева, от които половината са безвъзмездна финансова помощ от Програмата за развитие на селските райони 2014-202 г., по подмярка 19.2-4.2 “Инвестиции в преработка и маркетинг на селскостопански продукти“ от Стратегията на МИГ „Добричка“ за периода 2016-2020 г. Срокът за изпълнението на договора е 24 месеца, до 23.09.2022 година.

По проекта ще бъде закупено оборудване за винарска изба, в която кандидатът ще преработва изцяло собствена продукция от грозде, като е планирано капацитетът за преработка на входяща суровина да е 35 тона. В резултат на това ще се произвежда над 20 тона вино (предимно бяло и розе), което ще бъде реализирано на пазара в бутилки и кутии.

Технологичното оборудване включва ферментатори за бяло и червено грозде, резервоари за ферментация и съхранение, гроздоронкачка с мелачка, пълначна и етикетираща машина, хладилна инсталация и друго оборудване. Ще бъде оборудвана и лаборатория с апарати за определяне на летливи и титруеми киселини и за съдържанието на серен диоксид.

С реализацията на проекта „Закупуване на оборудване за винарска изба в с. Стожер, общ. Добричка“, добруджанската фирма не само ще създаде собствена винарска изба, но и ще разнообрази гамата си от предлагани продукти и ще повиши конкурентоспособността си.

снимката е илюстративна

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *