Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Днес почитаме небесния отец на България, празнуват и българските лекари

На 19 октомври Православната църква и миряните отдават почит към небесния закрилник на България - Свети Йоан (Иоан) Рилски, наречен Чудотворец. Чества се заедно със св. пророк Иоил.
Съвременниците на скромния Божи служител, избрал отшелничеството пред земната суета, още приживе нарекли земен ангел и жител на небесното царство.

Лекарското съсловие избира 19 октомври като Ден на българския лекар, в чест на Св. Йоан Рилски - лечител и покровител на българската нация.

Преподобният Йоан Рилски е светецът, присъстващ най-светло в сърцата и душете на миряните. Роден е в българските земи, в село Скрино, край река Струма в Осоговската планина (около 876 г.).

Според няколко жития, писани след неговата смърт, до 25-годишната си възраст Иван бил пастир. От крехка възраст в душата му започнала да се развива и крепне религиозната вяра. Желанието на юношата било да се посвети напълно в служение на Бога и в някоя света обител да се отдаде на монашески живот. Отначало Иван постъпил в близкия манастир "Св. Димитрий" под самия връх Руен. Тук той не само развил своите заложби към духовно съзерцание, но и получил образование и придобил знания от свещените, богослужебни и религиозни книги. Приел монашеството, но не останал задълго в обителта, а последвал желанието на душата си - да се отдаде на пълно служение на Бог - в самота, молитви, пост и лишения.

Преподобни Иван Рилски се подвизавал на много места, докато най-после открил мястото където да се установи - пустотата на рилската планинска. Години наред той живял там, където и основал манастир, за своите следовници.

Още приживе извършил множество чудеса - част от които записани, а други са се предавали от уста а уста. След края на своя земен път, тленните мощи на Светеца продължили да вършат безкрайно много изцеления за вярващите.

Вестите за тези чудни изцеления прекосили границите на тогавашното Българско царство и за тях се разказвало из цяла Европа. Житиеписците разказват, докато Свети Йоан живеел в Рила планина, при едно свое пътуване до София, Българският цар Петър I изминал около 120-километровото разстояние до най-близкото възможно място, за да се срещне с благочестивия старец. Праведният Иван обаче пожелал да му се поклони отдалеч. Така, от два съседни върха в планината, духовният наставник и владетелят на царството си отправили поклон един-друг. Пребогатите дарове, изпратени неколкократно от владетеля, отшелникът любезно връщал обратно на царя, а по-късно му изпратил и писмо, което Петър носил винаги със себе си като безценна реликва.

Малко преди смъртта си, преподобният Йоан се оттеглил в пълно уединение, оставяйки на последователите си в Рилската обител своето "завещание" (вж. Завет на Св. Иван Рилски Чудотворец). Починал на 18 август 946 година на около 70 годишна възраст и бил погребан в притвора на църквицата в каменна гробница, която е запазена и до днес. Неговото успение Църквата чества всяка година на тази дата.

Преподобният Иван Рилски е обявен за изключителен небесен покровител на българския народ и се ползва с народната благовейна почит.

c