Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Д-р Ангелова: Приемам наградата от името на всички служители на РЗИ в Добрич

Лекарят на годината на област Добрич д-р Светла Ангелова – директор на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/, пред Про Нюз Добрич

  • Д-р Ангелова, честита награда! Бихте ли се представили за читателите на Про Нюз Добрич?
  • Директор съм на РЗИ два мандата. Завършила съм Медицинския университет във Варна във времената, когато имаше филиал в Добрич. Имам специалност „Трудова медицина”. Професионалният ми път е бил само в областта на профилактиката, първоначално в ХЕИ, после в РИОКОЗ, сега е РЗИ, една институция с различни имена в годините. Вторият ми мандат като директор запозна през 2014 година. Така че имам около 30-31 години, посветени само на профилактиката.
  • Как приемате наградата на Регионалната лекарска колегия – като призвание или като по-голяма отговорност?
  • Приемам я не само от мое име, приемам я от цялата институция, която ръководя. Смятам, че всички служители на РЗИ заслужават това признание. Искам да кажа, че всички от началото на пандемията полагат изключително много труд и усилия. В това отношение аз съм един щастлив работодател, защото колкото и да им е трудно на колегите, те не отказват да свършат работата, която им е възложена, независимо от риска, който съществува и за тяхното здраве. Те полагат ежедневни грижи, включително и в съботите и неделите, включително и в нощните часове. Така че приемам наградата като признание за усилията на всички ни и като една голяма отговорност, защото наистина на плещите ни лежи безопасността на лечебните заведения, безопасността на хората и тяхното здраве. Надявам се с тази награда колегите наистина да са оценили усилията, които всички служители на РЗИ полагаме всеки ден.
  • Председателят на Регионалната лекарска колегия д-р Валери Веселинов каза, че сте най-натовареният лекар в Добричка област от началото на пандемията. Как се справяте?
  • С подкрепата на семейството си се справям в личен план. Всички колеги вече знаят, че моят телефон е 24 часа в денонощието и седем дни в седмицата включен и няма такава опция някой да ми звъни и аз да не му върна обаждане. Наистина аз и голяма част от лекарите в инспекцията сме на разположение постоянно. Просто защото осъзнаваме, че ситуацията е много тревожна и че този експертен потенциал, който ние имаме, трябва да го споделяме с лекарите когато те имат въпроси. Правя огромен поклон към колегите от лечебната мрежа, защото здравето на всеки един гражданин е изключително важно. Ние имаме грижата към общественото здраве, което е нещо по-различно от индивидуалното. Надявам се с труда, знанията и компетентностите, които имаме, да сме били и ще продължаваме да бъдем в полза, така че всеки пациент да бъде обгрижен, всички близки на пациентите да бъдат достигнати.
  • Кои са най-трудните Ви професионални моменти сега, по време на пандемията?
  • Много е трудно когато съобщаваш резултати на положителни за COVID-19 пациенти. Защото първо насреща имаш едно мълчание, чуваш една тежка въздишка и след това следват въпросите „А сега какво?” и „Толкова ли е страшно?”. Това някак си трудно се преодолява. Иначе ние всеки ден се срещаме с някакви трудности когато трябва да организираме различни процеси в различни видове обекти. Дали организираме изследвания на потребителите на социалните грижи, дали на контактни на положителни, дали на мерки в определен тип заведения. Изключително разнообразна е дейността, която се върши и всичко това има една единствена цел – да се опази общественото здраве, т. е. да се осигури безопасна здравословна среда за хората. За наше щастие ние разчитаме в този момент на изключително голямата подкрепа на останалите институции като общини, областна администрация, полиция, пожарна. Радваме се в момента на една огромна подкрепа от всички, към които се обръщаме. Надяваме се с общи усилия да контролираме нивото на заболяемост. Целта на всичките усилия е да има колкото се може по-малко заболели и натискът върху болниците да бъде по-малък. Опитваме се да намалим колкото се може възможностите за контакти и за предаването на заболяването, така че натискът върху лечебната мрежа да дойде на един много по-късен етап и да бъде не толкова голям.
  • На фона на увеличаващите се случаи на COVID-19 в страната в област Добрич те не са толкова много. На какво се дължи това? Само на новата организация в болницата или има и други причини. И хората повярваха ли вече, че го има вирусът, спазват ли се мерките, какви са наблюденията Ви?
  • Надявам се по-голямата част от хората вече да се повярвали, че този вирус съществува. В моменти, когато изпитвам гняв към хора, които пишат в социалните мрежи, че този вирус не съществува или че всичко е направено за пари, казвам си – да ги поканя да поработят два дни в Ковид-сектора на болницата, за да видят за какво става дума. Не е шега, заболяването го има и за всеки, който се разболее, заболяването е на 100 процента. Опитваме се да намалим тази заболяемост по всякакъв начин. Вярно е, че при нас е по-ниска отколкото в голяма част от другите области, но се забелязва, че започва да расте. За две седмици заболяемостта надхвърли 60 на 10 000 жители. Така че и при нас има подем, но той е много малък. За наша радост в болницата наистина подредиха обгрижването на пациентите с ковид, което спомогна там да се получава качествена грижа и болницата да спре да бъде едно огнище на зараза. Това е много важно, защото в там се лекуват хора и с много други заболявания. И е важно те да получат навременно съответната медицинска помощ. Имаше един период, в който пациентите се страхуваха да търсят медицинска помощ в нашата болница и се обръщаха към варненските. Надяваме се това да е преминало.
  • Какво е Вашето пожелание към колегите Ви по повод Деня на българския лекар?
  • На колегите си пожелавам да са здрави. Няма да избягам от професионалната си ангажираност да им припомня да носят личните си предпазни средства, защото това е начинът да се опазим здрави, защото хората имат нужда от нас. Пожелавам им още професионални успехи, да продължат да бъдат все така отговорни към професията и към пациентите си. Пожелавам им много семейно щастие.
c