Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Почитаме Злата Мъгленска – закрилницата на българите зад граница

Името Златомир има славянски произход и означава "златен като мира"

Света Злата Мъгленска живяла по време на турското робство в България. Родила се в бедно семейство в село Слатино, Мъгленска епархия. Била рядко красива, смирена, благочестива, с чисто сърце и твърда вяра в Господа. Според житието й, млад турчин я издебнал и отвлякъл. Поискал от нея да се отрече от вярата си и да се ожени за него. Тя не склонила дори пред молбите на близките си да се отрече от християнската вяра. Турците дълго и безмилостно я изтезавали, а подир това я обесили и насекли на късове тялото й. Пречистена в огъня на страданията, св.Злата предала душата си на Бога на 18 октомври 1795 година.

В наши дни, паметта на светицата се почита както от Българската православна църква, така и от гръцката, тъй като родното й място се намира на територията на днешна Гърция, където е известна като Агия Хриси. Иконите с нейния образ се срещат в почти всички български църкви, а в храма„Св. Петка“ в гръцкото село Бориславци (Периклия), изписан през 1862 г., до неотдавна съществувала фреска с образа на българската мъченица със запазен надпис на български език „Света Злата Мегленская“. Той обаче вече е заличен и заменен с текст на гръцки език. На всички изображения, св. Злата Мъгленска носи българска носия.

От 2009 г. насам, по идея на българския историк проф. Пламен Павлов, света Злата Мъгленска е избрана за застъпница на българите в чужбина. На нейно име е учредено и годишното отличие на Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/ „Българка на годината“, което се присъжда на наши сънароднички допринесли за опазването и развитието на българското национално съзнание и културна идентичност на българските общности по света.

Имен ден на 18 октомври празнуват Злата, Златка, Златина, Златко, Златан, Златомир, Лука, Лукан и др.

c