Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

И в Добрич музикантите работят допълнително заради ниските заплати

„В България има недостиг на класически музиканти за оркестрите в градовете. От друга страна заплащането им е ниско и това налага един оркестрант, за да може да издържа себе си и семейството си, да търси възможност за допълнителен приход. Това става, като отиде в друг оркестър, в друг близък град“, коментира пред Про Нюз Добрич диригентът на Български камерен оркестър Добрич Иван Янакиев.

Потърсихме Маестро Янакиев за коментар по повод на концерта на БКО, който трябваше да се състои на 14 октомври. Той бе отложен, тъй като няколко часа преди началото му се разбра, че трима от оркестрантите му, които са от друг град, са в карантина заради контакт с положителен за COVID-19. Оказва се, че много класически музиканти работят допълнително в други оркестри и пътуват до близки градове.

„И в София оркестрите си попълват един-друг съставите. Финансовият стимул може би е на първо място, защото ниските заплати в сектора са една подигравка с труда на всеки един музикант. И това налага такива неща. Колко по-лесно щеше да бъде, ако в града имаше достатъчно добри музиканти, които да са спокойни за бъдещето си от заплатата, която може да се осигури само от едното работно място“, посочи Маестрото.

„Такава е естествената икономическа среда, в която сме поставени“, изтъкна той. „Опитваме се да преодолеем тези трудности. Хората подхождат с много голямо разбиране към ситуацията, те правят всичко възможно да съчетават работните места и във връзка с намеренията ми да правим по два концерта месечно“, каза диригентът.

„Цялостната ситуация в България ни принуждава да търсим такива решения. За съжаление обаче в перспектива нещата изглеждат страшни. Ние имаме добри музиканти, които са на средна и нагоре възраст, те са преобладаващи. Младите музиканти не остават в България, те не остават не от хубаво. Ниски са заплатите, които се дават в сектора - 700 лева в най-добрия български симфоничен оркестър – този на БНР, това е подигравка. За съжаление обществото страни малко от тези проблеми“, подчерта Янакиев.

„Заради ниското заплащане на сектора в страната, ние търсим да намерим максимално положителен начин да се справим - за парите, които имаме, да вземем максимално добри музиканти. Това става с компромиси. Хората ако нямат в себе си желанието, мотивацията, вдъхновението да участват в каузата БКО - Добрич, парите няма да бъдат стимул“, сподели Иван Янакиев.

снимка: БНР

c