Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Роботи ще доят кравите в млечната ферма на Радослава Рогова край Добрич

Роботи ще доят кравите в млечна ферма край Добрич. Инвестицията в стопанството на фамилията Рогови се реализира със собствени средства

Модерните апарати са изработени по поръчка в Германия. Преди роботите да бъдат доставени, собствениците на фермата започнаха строителството, подготвиха фундаментите, трябваше да изпълнят определени изискванията.

Изгражда се скаров под като под роботите на три метра дълбочина има лагуна, където ще се събира оборския тор.

Преди въвеждането на роботите в експлоатация предстои да се проведе и обучение на животните.

Фамилията купува два робота. Те са произведени специално за фермата в Котленци. „След като се  заявят, специалисти от Германия идват на място, за да огледат. Преценява се откъде кравите ще влизат, откъде ще излизат, всичко се уточнява с най-голяма точност“, сподели Радослава Рогова. Инвестицията е за около 800 000 лева, от които 600 000 лева е стойността на роботите, а останалите средства са за строителството.

Първоначално искали да закупят модерната техника по мярка 4.1. Инвестиции в земеделските стопанства на ПРСР. Тогава още никой в България не използвал роботи за доенето. Одобрена за финансиране обаче била ферма от Южна България, защото попадала в необлагодетелстван район.

Това че проектът на Рогови отпаднал от финансиране не ги отказало. Затова сега те реализират инвестицията със собствени средства.

„Новата техника е буквално друга галактика. Изменя се цялата технология на добиване на мляко във фермата. Става съвсем различно. При доенето кравата се храни индивидуално. Чрез компютъра на робота ще можем да зададем на всяка крава колко концентрат да се пусне по време на доенето“, сподели за Про Нюз Добрич Радослава Рогова.

Роботите доят и дават голяма по обем информация, полезна за собственика, за ветеринарите, за останалия персонал, който работи. Включително и данни за разгонеността на кравата. По време на доенето се сравняват движенията на животното. Ако то се движи повече, попада в графата за разгоненост и трябва да се наблюдава от ветеринарния лекар. Ако кравата е пуснала по-малко мляко, се търси причина в здравословното й състояние. На всяка крава измерва  соматичните клетки в млякото, за да се гарантира високото му качество. Прави се бърз анализ на млякото преди да се вкара при другото в охладителния танк. Ако показателите не са достатъчно добри, роботът автоматично го изхвърля в канализацията, разказва младата фермерка.

Роботите ще заменят петима работници. Хората обаче ще остават на работа във фермата, но ще се занимават с други дейности, за които не достигат хора.

Използването на роботите дава възможност стопаните постоянно да имат информация кое животно се дои и може много бързо да се реагира при нужда. Информацията идва с SMS и не изисква стопаните да са във фермата от 6 часа сутринта.

Млекодайното животновъдство е много точен процес и много фермери го избягват. Защото при него всичко трябва да е точно, тъй като влияе на млечността, а стресът се отразява на качеството на млякото. Затова много фермери се преориентират от млечното към месодайното направление на животновъдството, споделя Радослава.

Младата жена е наследила фермата в село Котленци от баща си, който преди години купува разрушено държавно птицевъдно стопанство. Там работи цялото й семейство. Сега във фермата има над  350 животни - 200 млечни крави от породата Холщайн и над 100 подрастващи.

Стопанството разполага с модерна доилна техника след проект по програма ФАР, а след това по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) продължава да допълва оборудването.

От над 3000 т мляко на ден две трети се изкупуват от голям преработвател. Останалите количества се използват за кашкавал, сирене, кисело мляко и масло в мини мандра във фермата, която е регистрирана по Наредба 26 за директни доставки към потребителите. Продават се във фирмения магазин на стопанството в Добрич.

Стопанството обработва над 4000 дка земи заедно с пасищата, за да се снабдява с фураж за животните. За целта фермата разполага с всички необходими машини. Кравите се отглеждат свободно в двора без да ходят на паша.
Фермата изпълнява и проект по 4.2. Той е за мандрата, която е изградена в стопанството и преработва 500 л дневно. По проект с финансиране от МИГ Добричка капацитетът й ще бъде удвоен.

„Ще можем по-спокойно да преработим нашата продукция за деня. Произвеждаме сирене, кашкавал, краве масло, сметани“, сподели Радослава Рогова. „Досега трудно успявахме да правим краве масло. Сега ще започнем да произвеждаме и заквасена сметана, сметана за готвене. От нея може да разработим и други неща, дори познатите от миналото бонбони Лакта и сладолед от мляко“, сподели младата фермерка.

С оборудването по новия проект тя очаква вече да успеят да насмогнат с производството на основните продукти. Защото досега почти не са можели да смогнат да осигурят продукцията и да изчакат кашкавалът да узрее. „Хората го купуват още преди да узрее, а е редно да насмогнем с него, за да започнем други продукти“, каза Радослава.

Фермата в Котленци има магазин по ул. „Княз Дондуков“ №2 /Централен кооперативен пазар/, където е и млекоматът. Магазини във Варна също зареждат от нея. Сред клиентите й са и реномирани ресторанти в Добрич и Варна, които държат на качествени продукти регионално производство.

c