Водещи новини - дясно Общество

Министър Сачева се включи в Добрич в раздаването на храни на хора в нужда

В Добрич министърът на труда и социалната политика Деница Сачева посети част от хората, които получават най-необходимите за всяко домакинство хранителни продукти. По думите й в областта ще бъдат обхванати над 8000 души, като те ще получат общо 129 тона храни.

“За първи път семействата с по трима и повече членове ще бъдат подкрепени с по 2 пакета”, посочи тя.

„Недялка е работила като фармацевт. Болести силно са отслабили зрението й, но не са сломили духа й. Не се страхува от COVID-19. Вярва, че с добра здравна профилактика и дезинфекция ще държи вируса далеч. “Страхът е най-лошия съветник”, изпраща ме на вратата. Дядо Богдан и жена му трудно се придвижват. Разказват ми за голямото внуче, което е с детска церебрална парализа, а очите им се пълнят с влага. Светват обаче като заговорят за малкото внуче, което пък не спирало да бърбори и да се хвали, че е на шест и вече спи сам.

“Асен приказва като министър, сега сте двама”, представя ми мъжа си Неджибе. На тръгване ми извади минзухари с луковици от двора за подарък. А колегата Асен сърдечно ни пожелава: “Приятен живот!”. Приятен е онзи живот, в който намираш себе си докато даваш на другите“, написа по-късно в страницата си във фейсбук министър Сачева.

Раздаването на храна започна на 5 октомври и ще приключи в края на ноември. Ще бъдат раздадени 6500 тона продукти на стойност 15,7 млн. лв. Очаква се пакетите да достигнат до над 470 000 души. Програмата е финансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица и от държавния бюджет и се осъществява със съдействието на “Българския червен кръст”.

С 504 млн. лв. по Оперативната програма (ОП) за храни ще бъдат подкрепени семействата, които имат нужда от храна, хигиенни материали и детски принадлежности, в следващия програмен период от 2021г. до 2027 г. Очакванията са, че повече от 600 000 лица с ниски доходи и в затруднена ситуация ще получат помощ по програмата. За първи път към пакетите ще има и хигиенни материали и консумативи за новородени деца, които може да включват например памперси, кърпи, бебешки козметични средства и др. продукти.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *