Бизнес Водещи новини Здраве Общество Туризъм

Здравният министър: Не пътувайте до Търговище и Благоевград!

Контрол ще се осъществява дори и през нощта, от всички институции, на места, където има струпване на хора – молове, нощните клубове, заведения. Проф. Ангелов подчерта, че заразените медицински служители до момента са 1440. Здравният министър обясни и как ще се действа, ако ученик прояви грипни симптоми.

Още когато започна тази епидемия, казахме, че ще спечелим тази битка с разум и дисциплина. Колкото повече време минава, виждаме разколебаване в хората по отношение на дисциплината. Това заяви здравният министър проф. Костадина Ангелов на брифинг на Министерство на здравеопазването и Националния оперативен щаб.

Той подчерта, че според броя на заразените в страната се наблюдава тенденция на покачване на новозаболелите. Според него здравната система разполага с легла на национално ниво.

“Ако разгледаме нещата по области, ще видим, че започваме да чувстваме затруднения. Те се дължат на няколко основни неща. Първото – българите сме разумни хора, но не всички спазваме мерките, каквито са разписани. Нашите мерките са достатъчно леки. Най-важната от тях е носенето на маски. Тъй като наблюдаваме липсата на дисциплина и неспазването на тези мерки, ще завишим контрола”, обяви Ангелов.

Контрол ще се осъществява ежедневно, дори и през нощта, от всички институции, на места, където има струпване на хора. В това число влизат моловете, нощните клубове, заведенията. РЗИ първо ще дава предписание, ако то не бъде изпълнено, следва затваряне на заведението.

“Законите са за всички, там, където не се спазват, ще има сакнции”, категоричен бе проф. Ангелов.

“По отношение на числата – 1380 са хоспитализирани, 67 са в интензивни отделения. Към днешна дата имаме 19% заетост от леглата за пациенти, които имат нужда от лечение без дихателна реанимация и 6% за пациенти в тежко състояние и с нужда от дихателна реанимация”, обяви още здравният министър.

Проф. Ангелов подчерта, че заразените медицински служители до момента са 1440. За последното денонощие случаите на новозаразени медици са 25. 394 са активните случаи на медици, от тях на домашно лечение са 327, в лечебни заведения са 60, каза още Ангелов. Само 7 са в интензивни отделения. Излекуваните медици до момента са 1030, починалите – 16.

Здравният министър: Няма да се затварят градове, няма да се поставят КПП-та

В две области – Благоевград и Търговище, има заболеваемост над 120 човека на 100 000. Здравният министър призова да не се пътува до тези области, освен ако не е наложително.

„По отношение на мерките. Преди няколко дни ние казахме, че мерките ще бъдат регионални и таргетни. Областният щаб в Търговище разпореди много по-строги мерки, отколкото са в национален мащаб. Очаквам, че днес това ще направи и Благоевград”, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той представи данни за епидемичната ситуацията в Европа и у нас.

„Епидемичната ситуацията в Европа за 14-дневен период, въпреки сериозният ръст в България, показва, че ние продължаваме да не сменяме мястото си. Към този момент сме на 22-ро място от 30 страни. На 5-то място сме на Балканите, като и тук няма промяна. Смъртността е 1.56 на 100 хиляди, което ни дава 8-мо място в ЕС. Всички тези данни са на база статистиката за последните две седмици”, заяви доц. Ангел Кунчев.

По негово мнение не се очертават промени относно възрастовата структура на хората, които дават положителен резултат. Броят на положителните случаи пък не водил до голямо увеличаване при смъртните, които също се увеличават, но с доста по-малки темпове.

Той добави, че има и увеличение на направените тестове у нас. Премината е границата от 400 теста на 100 хиляди население. Кунчев обясни, че ЕС има изискване за определен брой тестове и само тогава приема резултатите представителни. България се намира категорично над този брой, добави здравният инспектор.

Случаите в интензивни отделяния логично следвали кривата на заболеваемостта, отбеляза доц. Кунчев.

“Няма изненада в това, че вирусът е по-разпространен в определени области. Така се случва и с обикновения грип. Вирусът е динамичен, променлив”, добави държавният главен здравен инспектор.

Няма да се възприемат нови мерки, увери здравният министър, тъй като това не било наложително.

“Ако хората не вярват на мерките и не ги спазват, кажете ми, има ли нужда от нови мерки? Нека спазваме сегашните мерки. Колкото и да са изморени колегите от РЗИ, те ще работят и нощем. Те няма да се поддадат на никакви атаки, ще си свършат работата така,  че да защитят живота и здравето на всички български граждани”, каза още проф. Ангелов.

Здравният министър обясни и как ще се действа, ако ученик прояви грипни симптоми. Пред родителите вариантите били два – да се свържат с личния лекар, който да предприеме необходимите действия, или да заведат детето си на преглед. От здравното министерство се придържат към първия вариант. Ако пък се направи масово тестване с бързи тестове сред учениците, се рискува да се получат неверни резултати, смята министърът.

“Броят на лабораториите, които внасят информация, е твърде голям, изисква сериозна обработка. Около 1500 теста се правят по линия на националното здравеопазване. Всички други бройки са направени в частни лаборатории и ние няма как да знаем причината, поради която някой се е тествал. Бързите и комбинираните тестове, преди да ги препоръчаме и ползваме, ние задължително ги даваме за валидиране в НЦПЗБ и когато потвърдим, тогава ги ползваме”, добави доц, Кунчев.

Тъй като в София броят на заразени е най-голям, в сряда е взето решение да се увеличи броят на леглата в Александровска болница и в “Пирогов”. От здравното министерство нямат опасения, че частните болници няма да се включат в лечението на COVID-19.

Общопрактикуващите лекари са изпратили до здравното министерство два варианта за метод, по който да насрочват изследване с PCR тест на личните си пациенти. Ангелов обясни, че е предпочетен вариант, в който симтомите на пациентите да се оценяват по схема.

източник: NOVA

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *