Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Псевдо частни съдебни изпълнители източват пари и лични данни през интернет

За поредна форма на хакерска измама - източване на лични данни от името на частни съдебни изпълнители и адвокати, сигнализират потърпевши граждани и фирми у нас, съобщава NOVA. Набелязаните получават мейли със заплашително съдържание за неплатени задължения.

От края на лятото хиляди потребители в интернет са атакувани с фалшивите имейли, показва проверка на медията. Жертвите са приканвани да платят доброволно парични задължения от името на адвокати и частни съдебни изпълнители, при това в кратки срокове. Адресати на електронните съобщения са както граждани, така и юридически субекти.

Вместо покана за доброволно изпълнение обаче, те получавали фишинг имейли, с които хакерите атакуват чувствителни данни - основно кодове за онлайн банкиране, кредитни карти или друга информация за достъп до финансови операции и услуги.

Преди дни, зрителка на телевизията получила имейл със заглавие: „Уведомление за образувано дело”. С фалшивото съобщение тя бива приканена доброволно да плати дълг към интернет доставчик. 

„Срещу мен е образувано изпълнително дело и това изпълнително дело е с оглед непогасени от мен задължения към конкретна компания. На първи етап много се притесних, защото реално погледнато аз много внимавам какви договори подписвам”, разказва тя.

Подател е частен съдебен изпълнител. И следва предупреждение: ако не плати дълга в срок, предстои принудително вземане. Към самия изпълнителен лист води прикачен файл. Според зрителката имейлът изглеждал напълно автентичен. Въпреки това тя се усъмнява и прави проверка на подателя. В сайта на ЧСИ има информация за въпросния мъж, но посочените телефон и имейл адрес са различни.

Според експерта по информационна сигурност Борис Гончаров става дума за класическа фишинг измама. Крайната цел е, чрез отварянето на прикачения файл, да се проникне в цифровото мобилно устройство на жертвата. Случили се това - често последствията са необратими, според кибер-експертите.

От проверката на НОВА става ясно, че през последния месец сигнали за подобен тип измами буквално заливат Камарата на частните съдебни изпълнители. Като податели на имейлите най-често биват посочвани двама от частните съдебни изпълните - Галин Костов и Стоян Якимов. Справка в регистъра на ЧСИ показва, че и двамата са реално действащи юристи. От браншовата камара са категорични, че писмата са фалшиви и двамата техни колеги не са податели на фишинг-мейлите. .

c