Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Приз "Достойните българи" за адвокат помогнал на семейството на починалия Стефан от Кардам

Адвокат Петър Николов от Варна беше отличен с награди „Достойните българи“ за това, че помогна за новата къща на 5-те деца, чието братче - Стефан от Кардам почина, след като погълна миша отрова. Петър Николов подкрепя безкористно самотни родители в беда. Отличието му беше връчено от Десислава Любенова, изпълнителен директор на Фондация "Трейс за хората".

„Всички ще си тръгнем от тази зала заредени с положителни емоции. Дълбоко вярвам, че всеки от нас има способността да правим добро. Дълбок поклон! Ден след ден, месец след месец, година след година, Петър върви по пътя на добротворчеството. Прави го жертвайки от личното си време и от това с неговото семейство, но явно любовта към хората е много по-силна за него", каза Десислава Любенова от сцената.

Докато пътувах от Варна се замислих, че имам хубава професия, хубав офис, европейски средства, но поглеждайки от прозореца си виждам много бедни деца, които ровят в контейнери, за да преживеят. Децата са огледало на нашите постъпки. Ние сме историята, а децата са нашето бъдеще, не трябва да оставяме нито едно дете да заспива гладно и самотно, трябва да направим всичко възможно да помогнем на тези деца, призова от сцената адвокат Николов.

„Днес бях отличен за достоен българин от вестник 24 часа и Българска национална телевизия. Всяка една история, всяко добро дело от отличените са достойни и ме накараха дълбоко да се развълнувам от всеки човешки подвиг. За първи път в живота си получавам медал за своята дейност“, сподели по-късно в профила си във Фейсбук адвокат Николов.

За 18-и път „24 часа“ награди „Достойните българи“ - хората, които без да искат нищо в замяна вършат добри и достойни дела. Хора, без които трудните времена биха станали още по-печални и мрачни. И хора, които ни карат да се гордеем, че са българи. Големите награди бяха за медиците и учителите.

Сред наградените са второкласникът от столичното 119-о училище Петър Газдов, който направи със съучениците си дарителска акция, за да изпратят 3000 бутилки вода на връстниците си в Перник по времето на водната криза там. Цигуларят Георги Калайджиев, който направи школа за деца от гетото в Сливен, предприемачът Йоско Алипиев от Бургас, който дава по 100 лв. към заплатата на всеки служител, ако детето му получи оценка "отличен" в училище, 85-годишният Митко Динев от село Саранско, който дари 50 000 лв. лични спестявания за построяването на храм в селото, завеща за черквата и рентата от земята си.16-годишните спортни надежди Христо Ташев и Жулиян Милчев спасиха младеж при мъртво вълнение на бургаския плаж. Д-р Даниел Петров, чиято бърза и решителна реакция предотврати огромна трагедия при пожар през нощта на 27 ноември 2019 г., когато в риск са били 80 души. Д-р Петров изби вратата на горящата стая, а след това помогна на 40 пациенти да не пострадат в паниката и извънредната ситуация. Награден беше също 9-годишният Фирас,който дари спестените от касичката си пари за ремонта на дом на бедно многодетно семейство и много други.

Голямото отличие пък връчи актьорът Владо Пенев.То е за българските лекари, медицински сестри, санитари, фелдшери, лаборанти, шофьори на линейки. А символично я получиха Десислава Вакльова, Явор Иванов, проф. д-р Асен Балтов, проф. д-р Борис Богов, Ая Таха и Сезен Хабилов.

Източник: "24 часа"

c