Водещи новини - дясно Образование Общество

Министър Вълчев: Не можем да си позволим да затворим училищата

„Имаме всички шансове над 98% от учебната година да се проведе присъствено. Не можем да си позволим да затворим училища”. Това обаяви по време на брифинг образователният министър Красимир Вълчев.

По думите му няма съмнение, че ръстът в броя на заразените с COVID-19 се отразява и на системата на образованието. „Карантинираните учители и ученици са 0,5%, т. е. петима ученици на 1 000 не учат”, каза още Вълчев.

И допълни: „Не можем да си позволим да затворим училища. През пролетта организирахме компенсаторно обучение, но то не може да бъде постоянно и не е толкова ефективно. Световните лидери се изказаха, че ние рискуваме да забавим развитието на децата и да се изправим пред поколенческа катастрофа”.

Според него вероятно ситуацията ще се влоши, но не само заради COVID-19, а и заради настъпването на сезонните вируси. „И в момента основният проблем е не толкова високият брой заразени ученици, а тези, които са развили грипоподомни симптоми”, каза още той.

С положителни тестове за COVID-19 към момента са 172 деца и ученици и 165 учители.„Среднодневно това са по 5-6 учители и ученици, като при учениците заболеваемостта е 6-7 пъти под средните стойности за населението. Това потвърждава тезата, че учениците рядко се разболяват и развиват симптоми. При учителите процентът е малко над средния”, посочи Вълчев.

Източник: nova.bg

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *