Водещи новини - дясно Здраве Култура Общество Храна и напитки

Добруджанци харчат най-много за храна и напитки, за култура – ако останат средства

През 2019 година в област Добрич годишният общ доход средно на лице от домакинство е 5 639 лева, което е с 953 лева по-малко от средното за страната (6 592), съобщават от Статистиката. Това са доходите в пари и натура на всички членове на домакинството от работна заплата, пенсии, самостоятелна заетост, обезщетения за безработни, социални помощи и други. Включват се и други доходи, общи за домакинството, като регулярните или еднократните трансфери от други домакинства и продажбите на имущество.

За периода 2010 – 2019 година общият доход средно на лице от домакинство в областта нараства близо два пъти, като за страната този ръст е близо 1.8 пъти.

През 2019 година домакинства от област Добрич са изразходвали 5 700 лева средно на лице, което е с 514 лв. по-малко от средния разход на лице за страната /6 214 лева/. За периода 2010 – 2019 г. разходите средно на лице от домакинство в областта се увеличават близо 2.3 пъти (1.9 пъти средно на лице от домакинство за страната).

В област Добрич за храна и безалкохолни напитки през 2019 година са изхарчени 1 868 лева средно на лице от домакинство. Разходите, свързани с жилището (вода, електроенергия, горива за битови нужди) са средно 818 лв. В сравнение с 2010 година тези разходи са се увеличили 1.8 пъти. Изразходваните средства средно на човек за облекло и обувки са 210 лв., а за жилищно обзавеждане и поддържане на дома са 262 лева. Средствата отделени за свободно време, културен отдих и образование са 158 лева.  

През 2019 година домакинствата от областта увеличават консумацията на хляб и тестени изделия спрямо 2018 година с 9.2 кг и тя достига 108.1 кг средно на лице, при 82.4 кг средно за страната. В областта се увеличава потреблението както на плодове, зеленчуци, месо и кисело мляко, така и на шоколадови изделия, маргарин и други растителни мазнини. Намалява потреблението на картофи, зрял фасул, плодови сокове, сиропи и нектари. 

В областта ръстът на потреблението на алкохолни напитки и цигари в сравнение с 2018 г. е съответно от 37.4 на 40.1 л и от 582 на 779 броя. В сравнение със средното за страната равнище, в областта консумираме по-малко ядки, компоти, сол, захар, прясно мляко, шоколадови и захарни изделия. Над средното за страната равнище е потреблението на безалкохолни напитки, месо, зеленчуци, туршии, алкохолни напитки, картофи, яйца, хляб и тестени изделия.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *