Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Днес е Международният ден на хората с увредено зрение

На 15 октомври се отбелязва Международният ден на белия бастун. Датата е световно възприета от 1969 година, по решение на Международната федерация на слепите с цел привличане на вниманието на международната общност към проблемите на хората с нарушено зрение.

След претърпяна злополука през 1921 година, Джеймс Бигс – фотограф от Бристол (Великобритания), ослепява. В района, където живеел, имало интензивен пътен трафик. За да улесни придвижването си и да бъде лесно забелязван сред хората, той боядисал бастуна си в бяло. Белият цвят на бастуна дал резултат и той се отличавал сред останалите когато излизал навън.

Няколко години по-късно - през 1930-та, французойката Жили Дербемон предлага бастуните, използвани от слепи хора, да бъдат оцветени в бял цвят, за да се забелязват по-добре и белият цвят да символизира зрителния дефект. През 1931 година кметът на Париж осъществява тази идея. Същата година във Франция стартира национална програма за движение на незрящи хора.

В САЩ въвеждането на белия бастун се дължи на Джордж Бонъм. През 1943 година в Пенсилвания, работещият във военна болница психолог Ричард Хувър създава дългия бял бастун. Това изобретение било провокирано от тежката ситуация, в която са се намирали слепите му пациенти. Поради опасност от бомбардировки болницата била разположена в гора и в няколко сгради, отдалечени една от друга. Това много затруднявало придвижването на хората с увредено зрение.

На 6 октомври 1964 година в САЩ, с официална резолюция на Конгреса, подписана от президента Линдън Джонсън, 15 октомври е обявен за Ден на белия бастун.

За пръв път у нас, денят е отбелязан през 1980 година, с прояви, организирани от Съюза на слепите в България.

Според статистиката, в България има около 18 000 незрящи хора. По-голямата част от тях са възрастни и със затруднено придвижване.

c