Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Петков ден е - почит към Света Петка

На 14 октомври Православната църква почита Света преп. Параскева (Петка Търновска).

Св. Петка, наречена още Българска, живее през 11 век, води благочестив живот, а след края на нейния земен живот, мощите ѝ се превръщат в символ на борбата за съхраняване на християнството и националното единство срещу ислямската нахлуващият в Европа ислям. Цар Иван Асен IІ пренася мощите на светицата в старопрестолния Търновград , където са се пазили до превземането му от турските нашественици. За да бъдат спасени, мощите са пренесени в Румъния, където вярващите и до момента им се покланят и намират облекчение - в храма на миторполията на град Яш.

В народния календар, денят на Св. Петка е границата между есента и зимата. В християнската митология Света Петка се почита като покровителка на жените и техните домашни дейности. На Петковден се месят питки. Празничната трапеза  включва овче месо, курбан чорба, яхния с праз, сарми и др. ястия, в зависимост от региона.

Повод да почерпят за имен ден имат: Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева. 

c