Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Лекарят, който в мрачни времена спаси хиляди бебета с морковена супа

Педиатричната практиката на Ернст Моро е доказателство за ефикасността на практичните методи за лечение, спасявали хиляди човешки животи през годините

През XXI век името на Ернст Моро не говори нищо на огромната част от човечеството, освен на тесните специалисти по медицина. За австрийските педиатри обаче името е символ на светлата медицина в мрачни за науката и човечеството времена.

Ернст Моро е педиатърът, който спасява хиляди бебета чрез метод, който все още се използва в медицината. Bright Side публикуват историята на Ернст Моро, който е направил много за децата по целия свят, чрез въвеждане на прост метод в медицината за лечение на силна диария при кърмачетата.

Ернст Моро е роден през 1874 г. в Любляна, Словения - част от Австро-Унгарската империя по онова време. Учи в университета в Грац, Австрия, а по-късно става професор по педиатрия в университета в Хайделберг , Германия.

Докато педиатрията в Европа е все още в своята ранна фаза на развитие, смъртността при кърмачетата в онези години е много висока – близо 25%. Една от основните причини, поради които хиляди бебета умират - това е диарията.

Доктор Моро успява да намери начин да спаси болните деца, използвайки лекарство, което с днешна дата изглежда напълно приемливо, но в действителност е гениално. Мосю Моро предлага да се даде на бебетата супа от моркови, включваща само три съставки:

  • 500 гр. моркови, 1 литър вода и щипка сол

Неговият съвет към домакините е първо да сварят морковите, след това да ги пасират, а в получената смес да добавят малко сол, докато все още е топла. Оказа се, че тази проста морковена супа се справя отлично с диарията при кърмачета, дори и с най-тежките й форми, а рецепта памага да бъдат спасени хиляди новородени.

По-късно проучванията показват, че олигозахаридите, съдържащи се в морковената супа, пречат на зловредните бактерии да се захванат към чревните стени, и по този спомагат за спиране на разтройството - в повечето случаи фатално за новородените. С течение на времето това лекарство бива заменено от антибиотичното третиране, но в миналото рецепта е била единствената функционална, като средство за успешно лечение. 

Освен животоспасяващата супа от моркови, има още немалко открития на Ернст Моро, които са основополагащи при обучението и на съвременните педиатри.

  • Създава метод, чрез който навреме се открива спастична церебрална парализа при кърмачета
  • Въвежда термина „първи триместър“ и описва основните характеристики на този период на бременността
  • Разработва обикновен кожен тест за туберкулоза, който се използва до 60-те години
  • Установява, че организма на кърмените бебета се бори с бактериите значително по-ефективно в сравнение с децата, които са били хранени от шише

Доктор Моро се пенсионира като преподавател към университета в Хайделберг през 1936 г. и продължава да работи като педиатър до 1948 г.

c