Здраве Общество

Искат поставяне на дефибрилатори за първа помощ на обществени места

Поставяне на дефибрилартори на обществени места, искат обществени неправителствени организации у нас

Идеята на активистите е навсякъде в градските зони да има обществени дефибрилатори, с които всеки да има възможност да окаже първа помощ на човек със сърдечен арест. От години за това се борят неправителствени организации. Практика е отдавна въведена в редица европейски страни и се смята за удачна, тъй като в случай на спешна необходимост, шансовете за оцеляване на пострадал се увеличават многократно. Вероятността за оцеляване без такава – на пострадал, е нищожна (едва около 2%).

В Европа на всеки 45 секунди някой получава сърдечен арест. Ако в първите 5 минути му се направи изкуствено дишане, сърдечен масаж и дефибрилация, шансът да оцелее се вдига до 65%. Идеята е навсякъде в градовете да има обществени дефибрилатори, които да могат да се ползват от немедицинско лице при нужда.

Такива в София има във Физическия факултет на Софийския университет, както и в сградата на БЧК. Машината е напълно автоматична, в момента, в който се отвори, устройството започва да ви насочва какво да правите.

„Няма как човек да навреди на друг с този апарат. Той е създаден конкретно за работа от немедицински лица, които не са преминали обучение за работа с него. Той е разработен за справяне със сърдечен арест. Той разпознава състояние и осъществява дефибрилация, само когато регистрира нарушения в сърдечния ритъм”, обясни по NOVA д-р Милен Бонев – специалист по анестезиология и интензивно лечение.

Ако се наложи да използваме подобно устройство, анастезиологът съветва да сме хладнокръвни и спокойни, както и да не забравяме да извикаме помощ.

„За последната една година в офисите на частни компании са поставени над 100 дефибрилатора в цяла България. Един е поставен и на Антарктида, в българската база. Инициативата към момента стартира. Надяваме се да настигнем останалите държави в света”, каза председател на фондация.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *