Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Двама лекари от Медицинския център в Тервел са COVID-19, тестват целия персонал

52 души от община Тервел към днешна дата са поставени под карантина, съобщават от местната администрация. Единадесет от тях са диагностицирани с вируса и са с предписано домашно лечение. От 11-те вирусоносители седем живеят в град Тервел, 1 в с. Орляк , 2-ма  в с. Зърнево и 1 е от с.Жегларци.

От карантинираните 41 лица 22-ма са ученици. Вчера, на 13 октомври, са последните по ред карантинирани. Те са двама души, в т. ч. 10-годишно дете от семейство в с. Каблешково.

Изключително неблагоприятно за нас е обстоятелството, че двама лекари от Медицинския център в Тервел са с положителни проби, имат оплаквания и се лекуват при домашни условия, споделят от Общината. Двамата медици живеят в Добрич. Утре, на 15 октомври, ще бъдат тествани всички работещи в Медицинския център. Към момента работата е организирана така, че да работят основните звена на центъра и пациентите да могат да ползват лаборатория, рентген, физиотерапия и част от прегледите от специалисти. След получаването на резултатите от тестовете на персонала и при необходимост ще се предприемат действия за реорганизация в работата на лечебното заведение.

От Община Тервел обръщат внимание на гражданите да не се доверяват на изобилието от фалшиви новини и мнения в социалните мрежи по отношение на коронавируса. При голяма част от хората на средна и по-напреднала възраст заболяването протича тежко. Все още не могат да се предвидят и последиците за здравето на преболедувалите, които могат да се проявят и в по-късен период, след като е имало подобрение или пък лицето се счита за излекувано. 

От днес в Община Тервел се подновяват мерките за пропускателен режим на двете аптеки в града, които работят със здравна каса. Пред всяка от тях ще има общински служител, който ще следи за дезинфекциране на ръцете на влизащите, за поставена маска и за броя на гражданите, които са вътре в помещението на всяка от аптеките. Не е спирано и пълненето с дезинфектант на диспенсърите на банкоматите и вендинг автоматите. Прави впечатление обаче, че дезинфектантът в тях се изчерпва бавно, от което заключаваме, че гражданите не ги ползват толкова интензивно, колкото преди месеци, посочват от кметството. Има и често чупене на диспенсъри. Моля, възползвайте се от дезинфектанта по банкоматите и вендинг машините, най-сигурната мярка за ограничаване на заразата остават чистите ръце, както и дистанцията, призовават от Общината.

От там посочват, че при сегашната ситуация не се извършва дезинфекциране на обществени места, тъй като няма ограничаване на движението на граждани и автомобили , всички търговски обекти и институции работят и това прави изпълнението на мярката безсмислена.

Продължава и пропускателният режим с дезинфекция за входа за обслужване на граждани в Общината  и държавните служби.

Спазват се установените правила за работа в детските и учебните заведения.

c