Бизнес Водещи новини - дясно Общество

Първият добруджанец с битова ФЕЦ е от с. Равнец

Иван Стоянов е първият добруджанец – клиент на ЕНЕРГО-ПРО, който ще захранва дома си със слънчева енергия, чрез работеща фотоволтаична централа, изградена в собствения му имот в генералтошевското село Равнец.

Съоръжението е изградено със съдействието на ЕНЕРГО-ПРО Енергийни услуги и вече функционира, съобщиха от пресофиса на компанита. Фотоволтаична електрическа централа /ФЕЦ/ е собственост на Иван Стоянов и е изградена в имота му в с. Равнец, община Генерал Тошево. На площ от 176 кв. м. са монтирани 108 панела с обща инсталирана мощност 29,7 kWp. Прогнозите са в годишен план от централата да се добива около 34,6 MWh електрическа енергия, която предстои да бъде изкупувана по преференциални цени от електроснабдителното дружество в Североизточна България. Освен модерен хардуер, соларният парк притежава и първокласна система за дистанционен мониторинг, осигуряваща постоянно наблюдение над работните процеси и предоставяща актуална информация за състоянието на всеки компонент в реално време.

„Това е един сигурен и постоянен доход за предстоящите години“, коментира Иван Стоянов рентабилността на направената от него инвестиция. Битовата фотоволтачина централа, Стоянов си поръчва от ЕНЕРГО-ПРО , а “те ми я предадоха построена „до ключ“”, споделя със задоволство собственикът на съоръжението.

От електроразпределителното дружество припомнят, че компанията е лицензиран консултант по енергийна ефективност за извършване на енергийни обследвания на промишлени системи и сгради. В рамките на своята програма „Енергийна ефективност“ компанията реализира проекти за постигане на реална оптимизация на енергийните разходи при индустриални, търговски и битови потребители. Чрез своите собствени експерти и в партньорство с утвърдени доставчици и производители ЕНЕРГО-ПРО Енергийни Услуги предлага на клиентите си енергоспестяващо осветление, фотоволтаични инсталации, климатични системи, термопомпи, системи за енергиен мониторинг и управление на консумацията на електроенергия, енергоспестяващи електроуреди, както и различни специализирани услуги и консултации.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *