Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Пакистанец иска обезщетение от 20000 лева от ВАС и МВР-Добрич за нарушение на правата му

В Административния съд в Добрич е образувано дело по искова молба на пакистанския гражданин Акил Сървър, което е насрочено за 18 ноември т.г. Искът е срещу  Директора на ОД на МВР Добрич и срещу Върховния административен съд /ВАС/. С исковата молба се претендира да бъдат осъдени солидарно двамата ответници да му заплатят обезщетение в размер на 20 000 лева, поради нарушение на Правото на Европейския съюз при постановяване на техни актове.

Няколко съдилища са се занимавали със статута на пакистанския гражданин през последните години. Според съдебните документи, той живее в Балчик с българската си съпруга и техния син, но няма виза. Напуснал е Пакистан, защото се страхувал от талибаните и от местни кланове.

Акил се е запознал с бъдещата си съпруга, българска гражданка, в Норвегия, където получил отказ за закрила през 2013 година и бил върнат в Пакистан. Там пристигнала и българката, с която той сключил брак през 2015 г. и тя се завърнала в България. В Добрич, през август 2015 г. съпругата му родила общото им дете. Жената изпращала покани два пъти, но му е била отказана виза за България. Притеснен за нея, тръгнал за България през Турция, като влязъл в Гърция нелегално, където след процедура по Регламент 604/ 2013 бил приет в страната. От Гърция е влязъл законно, с пасаван, в България. Нямал е виза и свидетелство за съдимост.

Отказан му е статут на бежанец, а после и предоставяне на продължително пребиваване в България. ВАС е приел, че правилно му е отказана и виза за пребиваване. Мъжът претендира, че трябва да му бъде издадена виза и че правата му са нарушени.

c