Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Нова книга: Българската история като тест за интелигентност

Екипът на книжарница “Хеликон” в Добрич подбра за читателите на Про Нюз Добрич едно от новите заглавия – "Българската история като тест за интелигентност" на Петър Добрев.

Всеки човек строи своите представи за историята в зависимост от своя умствен багаж и своята интелигентност. Затова най-опасни за историята са случайните хрумвания, особено когато проникнат в политиката и започнат да омагьосват мисленето на различните народи. Тези хрумвания показват, че историята е не само красива, но и коварна наука. Понякога една само неточна дума може да я изкриви и да обърка представите на цял един народ за това как се е зародил на света и кои са неговите предци. Някога Сократ се е страхувал от широкото разпространение на писмеността, защото то позволява да пропишат множество нечисти пера. В стари времена, когато с история са се занимавали най-вече духовници, тази опасност е била по-малка. Но атеизмът, чието име всъщност значи безбожие, отприщи възможността да пропишат дори най-отявлените глупаци и това силно застраши свещените исторически истини.

Днес историята постави на огромно изпитание както интелигентността, така и съвестта на хората на перото, затова срещу нея се вършат твърде много грехове.

Можете да откриете заглавието в книжарници “Хеликон” както и на Helikon.

c