Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Иван Янакиев: В репертоара на БКО-Добрич ще има все повече българска музика

Занапред в репертоара на Български камерен оркестър-Добрич /БКО-Добрич/ все повече ще се свири българска музика. Ще направим така, че българските автори да се чувстват в Добрич не само поканени, но и у дома си. Това заяви пред журналисти новият диригент на БКО Иван Янакиев. Утре от 18.30 часа в зала „Добрич” оркестърът ще изнесе концерт със солисти младите и талантливи Зорница Иларионова – цигулка и Мартина Табакова – пиано. Българското произведение, което ще бъде изпълнено, е „Ария” за струнен оркестър на Красимир Кюркчийски. То ще бъде допълнено от Сюита „Свети Павел“, Оп. 29, №2 на Густав Холст. Във втората част ще бъде представен „Концерт за цигулка, пиано и струнни“, Оп. 21 на Ернст Шосон, който е почти симфония, посочи диригентът.

За БКО през последните няколко години солисти рядко са идвали, но това ще бъде променено, сподели Иван Янакиев. Той посочи, че се започва с млади музиканти и това е целта му - да се даде възможност на младите заедно да преобразят образа на оркестъра, да се върне неговото достойнство, както го помнят предните поколения. Диригентът посочи, че промяната, която са случва с БКО – обновяване на състава, по два концерта месечно, включването на солисти, е благодарение на подкрепата на кметския екип на Добрич и директора на Дирекция „Хуманитарни дейности” Дияна Борисова, за което им благодари.

Иван Янакиев сподели, че е избрал Добрич, защото за първи път в България от 2006 година, откакто следи, се обявява конкурс със състезателен характер за заемане на длъжността диригент. По думите му обикновено тази позиция се заема без конкурс по някакви съображения. „Който и да започне да дирижира БКО-Добрич стъпва върху раменете на титани – маестро Йордан Дафов, маестро Константин Илиев – основоположници на българското диригентско майсторство в страната”, каза Янакиев. И допълни, че Добрич заслужава да има своя емблематичен състав и висока художествена музика.

Добрите си впечатления от Добрич, красивите му зали и топлия прием на публиката споделиха Зорница Иларионова и Мартина Табакова. Впечатленията им са във връзка с международния конкурс „Надежди, таланти, майстори”.

Коронакризата, за съжаление, засегна именно творците и хората на сцена. Радваме се, че полека-лека започна да отпада карантината, тази изолация, която ни лиши от сцената, сподели Мартина Табакова. Според Зорница Иларионова има още доста хора, които се притесняват, които ги е страх да се върнат в залите. Лично аз нямам притеснения да свиря в концертна зала, да пътувам, да бъда сред хората, допълни тя.

c