Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

290 брака са сключени в Добрич за 9 месеца, бумът бе през февруари

Във високосна година, казват, че браковете са най-успешни и дълготрайни и отрано много млади хора планираха да сключат брак точно през 2020 г. Това сподели за Про Нюз Добрич директорът на Общинско предприятие „Обреден дом” в Добрич Румена Маринова. По думите й обаче извънредното положение и забраната за събиране на хора на едно място са се отразили върху сватбените церемонии. Някои от тях са били отложени за есента, а други направо за 2021 година.

Според Маринова колкото и тежки да са били рестрикциите в условията на извънредно положение, когато сключването на граждански брак бе разрешено единствено в присъствието на двамата свидетели, без роднини, без приятели и без сватбено тържество, желаещи не са липсвали. Така за деветте месеца на 2020 г. в Обредния дом на Добрич са сключени 290 брака. От тях 103 са официалните сватбени церемонии.

Директорът на общинското предприятие посочи, че през зимните месеци - януари, февруари и март, сватбените тържества са рядкост. Февруари т. г. е разбил всички традиции - много двойки, подвластни на нумерологията, са избрали точно този месец. В неделната огледалната дата - 02.02.2020 г., три двойки са се врекли завинаги. Бумът на сватби е бил на 20.02.2020 г. Въпреки, че се е паднал делничен ден – четвъртък, в Обредния дом девет двойки са си казали да „да” и са сложили началото на своя семеен живот. „Някои в тесен семеен кръг, други бяха изненадани от свои близки от чужбина с изпълнение на живо на саксофон в залата, трети - сред множество роднини, колеги и приятели. Общо 33 брака са сключени през февруари, 2020 г., като броят им едва пъти повече в сравнение с предходната година”, посочи Румена Маринова.

По думите й през месеците март, април и май  - белязани от ковид-епидемията, Обредният дом не е спрял работа нито за ден. Директорът обясни, че работата в отделни екипи е позволила бракове да се сключват всеки ден. Имало е двойки, съгласни с всички рестрикции – с маски, с отстояния, без гости, но с желание да сключат граждански брак.

Спазвайки всички заповеди в зала и на открито, сватбеното лято е започнало с пълна сила. През юли, август и септември седмично са се сключвали по 10-12 брака.

Директорът на общинското предприятие разказа, че някои младоженци са предпочели изнесени сватбени церемонии. През първите девет месеца на годината такива са се провели на над 20 различни места. Предпочетени са били алея „Романтика” в градски парк „Св. Георги“, в заведенията в Добрич, на морския бряг на Златни Пясъци, Кранево, Тюленово, Св.св. Константин и Елена, „Двореца” в Балчик, сред красивите места на голф игришата около Белия град, сред красивите кътчета на селата Миладиновци, Българево, Долище, Калиманци и др.

Законността на сватбения ритал, съчетан с креативните идеи на младоженците, правят техния сватбен ден уникален и неповторим, посочи Румена Маринова. Тя сподели, че тази година са имали бракове в народни носии или с елементи от тях, засаждане на борче в сватбената градинка, сватбен поздрав-изненада с акордеон за младоженците в залата, песен-поздрав от любим изпълнител или любима песен. Сватбен ритуал на пясъка с арка на метри от морето, бели гълъби в небето при поставяне на пръстените, онлайн предаване на церемонията в различни краища на света, пясъчна церемония – едновременно посипване на син и розов пясък в общ съд, символизиращ общото начало, цветове и мотиви от приказки, вплетени в ритуала, брачни клетви и още много идеи правят сватбената церемония вълнуваща и запомняща се, сподели директорът на Обредния дом.

c