Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

951 проверки на карантинирани са извършени в област Добрич за седмица

951 проверки на лица, поставени под карантина на територията на областта, са извършени от служители на Областната дирекция на МВР за седмица – от 2 до 9 октомври, съобщават от Областния координационен щаб. За същия период от време са били проверени и 504 обекта по спазване на противоепидемичните мерки. Няма установени нарушения.

От Регионална здравна инспекция съобщават /РЗИ/, че за периода 2-8 октомври са регистрирани и проучени 38 случая на COVID-19 в областта. Продължават епидемиологичните проучвания на новите случаи. Организирано е изследване във връзка с положителен резултат на служител от РУО – Добрич и други лица от колектива с клинична симптоматика. 11 служители общо са изолирани в домашни условия с положителни резултати, останалите са карантинирани.

Във връзка с положителни резултати на ученици са издадени предписания за карантиниране на деца от 3 паралелки в 3 училища в  Добрич. За изминалата седмица РЗИ отчита, че по отношение на контрола по спазване на противоепидемичните мерки са проверени 3 хотела, 2 студия за татуировки, 22 фризьорски и козметични салона, 1 център за чужди езици, 1 учебно заведение, 2 детски градини, 11 обекта за търговия с козметични продукти, 4 селскостопански аптеки, 1 оптика, 2 гробищни парка, 1 автогара, 1 жп гара, 22 транспортни средства за обществен превоз, 1 детска млечна кухня, 1 предприятие за преработка и бутилиране на трапезна вода, както и 3 обекта за търговия с дрехи втора употреба и 13 обекта за търговия с химични вещества и смеси. Във връзка със спазване на противоепидемичните мерки е издадено предписание до директора на учебно заведение в Добрич. В едно учебно заведение е извършена насочена проверка и по повод неизпълнени предписани мерки е съставен акт за установяване на административно нарушение на директора.

Извършен е насочен контрол във връзка с изпълнение на предписания за провеждане на противоепидемични мерки в компютърна зала и офис рекламни услуги в Добрич - констатирано е, че предписанията са изпълнени.

Извършена е проверка на чистотата в населено място, установено е че се извършва редовно сметосъбиране и сметоизхвърляне на битовите отпадъци. Общо проверени обекти за седмицата са 96 в областта - 2 търговски обекта, 1 рекламен офис; 92 обекта с обществено предназначение и 1 населено място. В резултат на проверките е издадено едно предписание и са съставени 2 акта за установяване на административно нарушение.

Служителите на Областна дирекция „Безопасност на храните” в изпълнение на разпоредените им правомощия за изминалата седмица са извършили 14 проверки по спазване на противоепидемичните мерки в това число и заведения за хранене. Няма установени нарушения.

c