Водещи новини - дясно Здраве Общество

Първа положителна проба за АЧС след старта на Ловен сезон 2020

От началото на сезона за лов на местен дребен дивеч и групов лов на дива свиня, който започна миналата събота (на 3 октомври), в системата на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ за контрол и изследване на дивите прасета за Африканска чума по свинете /АЧС/ – Модул “Лов”, са регистрирани 1089 проби от диви прасета от три осъществени ловни излета. Вирусът е потвърден в една от изследваните проби – в района на Елхово, съобщават от пресцентъра на агенцията.

От БАБХ информират, че се осъществява непрекъснат контрол във връзка с разпространението на АЧС в страната. Упражнява се надзор над всяко отстреляно или открито умряло диво прасе, като задължително се вземат проби и се въвеждат в софтуерното приложение Модул “Лов”.

В работата на всички лаборатории, извършващи изпитвания за наличието на АЧС, се използва създадения от агенцията Модул “Лов”. Вместо на хартия, данните от взетите проби се въвеждат от ловците в Модул “Лов” в електронен формат през мобилно устройство.

До 8 октомври са подадени три проби от дружинките област Добрич – една от Тервел и две от Балчик. И трите са изследвани – няма положителна за АЧС.

Днес се открива новият сезон за лов на дивеч и дива свиня, авджиите с формуляр след всяка гонка

От БАБХ уточниха по какъв начина функционира системата мобилно приложение-лаборатория.

Всяка проба е обозначена с баркод, чрез който тя се идентифицира при постъпване в лабораторията. След изпитването резултатът се въвежда отново в електронната система, като по този начин подателят може веднага да получи информация за него, чрез своето мобилно устройство. Резултатът може да бъде проверен също и на сайта на Агенцията по храните.

Модулът “Лов” е създаден, за да подпомогне и облекчи работата при вземането, изпращането и изпитването на проби от диви свине за заболяванията Трихинелоза и Африканска чума по свинете. Използването на приложението предотвратява и често допускани грешки, дължащи се на неправилно или неточно попълнена на хартия информация. С въвеждането на модула се улеснява и ускорява процесът на предаване и обработване на пробата, както и на получаване обратно на резултатите от изследванията.

По отношение на отглеждането на домашни свине усилията на ветеринарните власти в последните две години са насочени към подобряване на нормативната база, по-голям обхват на ветеринарните грижа и контрол, подпомагане на стопаните по прилагането на новите мерки и осведомяване на обществото. От БАБХ припомнят, че са извършени промени в ЗВД и Наредба 44 за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти. В началото на 2020 г. е разработен и се изпълнява План за контрол и предотвратяване разпространението на заболяването АЧС в България. Подобрен е обхватът на ветеринарния контрол, като се осигурява ветеринарно обслужване на малки населени места и на малки животновъдни обекти, каквито са например личните стопанства. БАБХ разработи оперативни процедури и инструкции за прилагането на новите правила, а ветеринарните проверки са непрекъснати, за да се съблюдава спазването им.

Лабораторният и клиничният надзор в свиневъдните обекти продължава да се извършва ежемесечно. Това включва клинични прегледи на животните от официален лекар, клинични прегледи на всяка пратка свине преди движение /между обектите, към кланица и други/, ежеседмично пробонабиране от умрели свине по време на отглеждането и кръвни проби 7 дни преди движение. В обектите тип лично стопанство се упражнява усилен контрол на регистрация и населване, инвентаризация на обектите от този тип, както и на такива с нерегламентирано отглеждане на свине. Разработените мерки срещу АЧС целят недопускане на разпространението на заболяването. При констатиране на огнище на АЧС в обект за отглеждане на свине се прилагат мерките за контрол и ликвидиране на болестта Африканска чума по свинете, съгласно нормативната уредба, припомнят от БАБХ.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *