Здраве Общество

Днес е Световният ден за психично здраве

Според СЗО близо един милиард души по света страдат от различни видове психично разстройство

На 10 октомври се отбелязва Световният ден за психично здраве. През 2020 година мотото на кампанията в „Психично здраве за всички“.

По статистика на СЗО близо един милиард души по света страдат от някакъв вид психично разстройство – потенциален риск за всеки. Депресията е само една от възможните форми на психичен дискомфорт, и е сред най-разпространените причини за заболявания и увреждания сред подрастващите и възрастните. Според изследване, всеки пети човек, в различен етап от живота си, развива психично заболяване.

Хората с тежки психични разстройства, каквото е шизофренията, умират средно с 10до 20 години по-рано спрямо останалата част от население. Заради самоубийства, ежегодно умират около 800 000 човека. Статистиката е потресаваща – на всеки 40 секунди един човек се самоубива. Това е и втората водеща причина за смърт при младите, които все още изграждат устойчив мироглед и ценностна система – хората на възраст между 15 и 29 години. 

В публикуваната у нас в началото на месец октомври т.г. “Национална стратегия за психично здраве (2020 – 2030 г.)” се посочва, че пациентите с шизофренни заболявания, и под наблюдение, са 25849. От тази група между 10% и 15% (2 500 – 3 000 лица) се нуждаят от подкрепа в общността. От тях, 1000 са настанени в институции за дългосрочни грижи. Около 230 пък пребивават дългосрочно в държавните психиатрични болници в страната.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *