Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Ученици от страната ще участват в конференция за възвръщането на Йовковата Добруджа

Национална ученическа конференция „80 години от възвръщането на Йовковата Добруджа към майка България” организира Регионалният исторически музей в Добрич. Форумът е под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Конференцията е по повод 80 години от подписването на Крайовския договор и 140 години от рождението на Йордан Йовков. В нея могат да участват ученици от гимназиална училищна степен (8-12 клас) – самостоятелно или в екип, с научен доклад, съобщение или мултимедийна презентация. Обем на докладите – до 10 страници, на съобщенията – до 5 страници (Times New Roman, 14 pt). Време за представяне на текстовете и мултимедийните презентации – до 15 минути. Форумът ще се проведе в  Добрич на 28 ноември (събота). Предвижда се електронна публикация на материалите и издаване на сертификати за участие в конференцията.

Примерните теми, по които могат да творят учениците, са:

  • - Значението на Крайовския договор
  • - Генерал-лейтенант Георги Попов – генерал-управител на Южна Добруджа след възвръщането на областта към България
  • - Личности, свързани с освобождението на Южна Добруджа
  • - Преселването на севернодобруджанци в Южна Добруджа през есента на 1940 г.
  • - Отзвук на събитието в литературата и в периодичния печат
  • - Образът на Добруджа и добруджанеца в творчеството на Йордан Йовков.

В заявките за участие трябва да се посочат: темата на изследването (с кратко резюме), ръководител (ако има такъв), трите имена на участника, учебно заведение и клас, адрес и телефон за връзка. Краен срок – 6 ноември. Имейли за заявки: musei_novaistoria@abv.bg; dobrichmuseum@abv.bg; тел.: 0884 311 494; 0884 311 492.

c