Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Д-р Кунчев: Обмислят се ограничения за възрастните, даваме по 1000 лв. на ковид-доброволци

Очакваме бройката на случаите да върви нагоре, защото влизаме в сезона на въздушно-капковите инфекции. Лятото имаше значително намаляване, сега ще има скок, не знаем с колко. Много ни е уморена системата, но е и много по-подготвена - щем не щем, ще издържим.

Това коментира днес главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по NOVA.

"Доста дълго можем да издържим - само 15-20% средно са заетите легла, но в някои области, например Бургас и Благоевград има голямо натоварване. Но и за там имаме варианти", увери д-р Кунчев.

Възможно най-скоро личните ще разполагат и с новите комбинирани тестове, които различават новия коронавирус от грип.

"Трябва да ги има в лечебните заведения, в лабораториите, които желаят да работят с него, за районните инспекции ще закупим, може и при джипито да има, а може и то да даде безплатно направление за тях."

Бързият тест ще струва 20-25 лв. и ще дава резултат за 20 мин.

"Всичко е на масата и всичко се обсъжда, но за момента не се налага промяна в мерките. Трябва да се изпълняват сегашните, а не да се налагат все нови и нови", потвърди позицията на НОЩ д-р Кунчев.

Обсъжда се отново въвеждане на мерки за частична изолация на възрастните хора, които са и най-рисковата група. Д-р Кунчев предположи, че по всяка вероятност отново ще се избере между трите варианта - да бъде ограничено излизането (в определен часови пояс, както бе през април), възрастните хора да могат да излизат на определено разстояние от дома или да са в пълна изолация. Това са трите варианта, които се използват в здравната практика и на останалите държави в Европа. На този етап обаче това само се коментира, уточни главният здравен инспектор.

"Мерките трябва да са най-строги, когато започват нещата - както се прави при всички други болести. И второ - ние се учим един от друг за това коя мярка какъв ефект има", коментира д-р Кунчев темата за липсата на карантина при все по-големия брой случаи през последната седмица.

Ако след 14 дни изолация нямаме никакви симптоми, може да излизаме без да си правим повторно PCR тест. Обичайните симптоми са силна умора, температура, кашлица, затруднено дишане, задух, загуба на вкус и обоняние, припомни доцентът.

Кихането не е типичен симптом за наличието на коронавирусна зараза.

Здравната система в страната разполага с достатъчно лекарства, но според д-р Кунчев най-важният въпрос е "как да се преборим с недоверието у хората".

Това може да стане само чрез медицински факти. Всеки, който мисли, че няма вирус - даваме по 1000 лв на доброволец на първа линия в "Пирогов", заяви д-р Кунчев.

снимка: кадър - NOVA

c