Водещи новини - дясно Общество

С над 1500 души се стопило населението на област Добрич през 2019 година

През 2019 година,  в резултат на отрицателния естествен прираст, населението на област Добрич е намаляло с 1 556 души, съобщават от Статистиката. За страната намалението е с 46 545 души.

През 2019 г. всички области в страната имат отрицателен естествен прираст. С най-малки по стойности коефициенти на отрицателен естествен прираст са областите София и Сливен.

С най-голямо намаление на населението, вследствие на високия отрицателен естествен прираст, е област Видин, следвана от областите Монтана и Кюстендил. В десет области населението намалява с над 10 на 1 000 души през 2019 година.

Коефициентът на естествения прираст е отрицателен – минус 0.6‰, и за страните-членки на ЕС. 

Съществено влияние върху броя и структурите на населението оказва и механичният прираст, който за област Добрич е отрицателен – минус 466 души. Той се формира като разлика между броя на заселилите се и изселилите се от областта. За страната този показател също е отрицателен – минус 2 012 души.

През 2019 г. седем области имат положителен механичен прираст – Кърджали, Шумен, Пловдив, Търговище, София (столица), Бургас и Варна. С най-голямо намаление на населението в резултат на отрицателния механичен прираст са областите Сливен, Смолян и Видин. Област Добрич е на 12-о място.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *