Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Предстои красив дъжд от червени метеори тази нощ

Метеоритен дъжд от дракониди ще може да се наблюдава тази нощ при безоблачно небе. Космическите обекти навлизат с 23 км/сек. в земната атмосфера, оставяйки красива червена диря под формата на огнена опашка.

Червеникавият звезден дъжд ще вали тази нощ и на 10 октомври. Драконидите ще оставят диря в нощното небе, но ще могат да бъдат наблюдавани нощ се стъмни добре и при безоблачно небе, съобщи за "24 часа" д-р Георги Латев от Института по астрономия на БАН.

Метеорният поток от дракониди е подобен на августовските персеиди. Наименованието им идва от съзвездието, от което пристигат - Дракон. То е разположено между Малката и Голямата мечка. Съзвездието изглежда като опашка с глава на Дракон.

Активността на драконидите е в продължение на пет дни - от 6 до 11 октомври. Най-голям интензитет ще има на 8 октомври вечерта, щом стане досатъчно тъмно. Който не успее да ги наблюдава тази нощ, утре вечер ще има отново възможност да види тазгодишното им появяване.

Разпространеното име на метеорните потоци е "падащи звезди". Обикновено това са много малки частици, които навлизат в земната атмосфера с висока скорост. Драконидите попадат в категорията на т.нар. по-бавни бавни метеори. Скоростта им при навлизане в земната атмосфера е 23 км/сек. Когато преминават през атмосферния слой, те се нагряват и започват да горят. При изгарянето си оставят красива червеникава диря в атмосферата.

През 1933 г., 1946 г. и 1985 г. са наблюдавани изключително интензивни потоци от дракониди. Учените по онова време са регистрирали по 1000 метеора на час. Тази година, те ще са средно от порядъка на 5 метеора на час. По-интензивните метеорни потоци са с цикличност на всеки 7-8 години.

Следващото небесно шоу се очаква на 14 декември, когато предстои метеорният дъжд на геминидите. За разлика от драконите, те са доста повече - от около 110 на час.

c