Общество Тервел

Председателят на ОбС в Тервел: Местната власт трябва да познава болките на хората

Мария Гочева е родена на 8 февруари 1989 г. Завършва средно образование в СУ „Йордан Йовков” в Тервел, висше образование – в Стопанска академия „Д. А. Ценов” в Свищов, бакалавър по специалност „Стопански и финансов контрол” и магистър по „Финансов контрол и външен одит”. От 2012 г. до 2019 г. работи в общинска администрация, последователно като специалист „Местни данъци и такси” и счетоводител. Първи мандат общински съветник и председател на Общинския съвет /ОбС/ в Тервел. Председател на Младежко обединение в БСП-Тервел. Омъжена.

– Г-жо Гочева, Вие сте млад човек, защо не предпочетохте като повечето млади хора да живеете и да се развивате в големия град, а избрахте малък град като Тервел?

– Всъщност, след като завърших своето висше образование аз получих възможност да работя в общинска администрация. Може би повечето тервелчани забелязват, че в Общината работят много млади и образовани хора. Това е чудесен шанс за всеки. Винаги трябва да се дава възможност за изява на младите хора, те работят с голям хъс и желание. Но и винаги казвам, че опитът и младостта трябва да вървят „ръка за ръка”. Ние живеем в съвременен свят, имаме достъп до всички услуги. Все пак Тервел не е изолиран от света, винаги можем да пътуваме до по-големите градове. Но всичко необходимо, от което имам нужда, като услуги и стоки, мога да получа и тук.

– В малките градове все по-трудно се намират места за развлечения, Вие как предпочитате да разнообразявате вашето ежедневие?

– Моята страст са българските народни танци. Обичам да танцувам и го правя от сърце. В репетиционната зала се чувствам най-добре. Там се абстрахираш от ежедневните проблеми и танцуваш за удоволствие. Благодаря на Нели Денева, че заедно с още много любители на българския танц създадохме Клуб за български народни танци „Добруджанци”. Не са плод на случайност множеството първи награди, които сме печелили. Всички ние от клуба полагаме големи усилия да сме на едно високо ниво и да представяме Добруджа из страната. В града има и група за модерен балет. Там също можеш да намериш своята възможност за релакс. Градският парк е привлекателно и предпочитано място за разходки. Ние като общински съветници сме готови да съдействаме за реализирането на идеи, свързани с младите хора. Не приемам обаче и пословичното черногледство на българина. Вечно недоволство от всичко и всички. Ако си свикнал вечно да мърмориш, никога няма да си отвориш очите за хубавото и красивото.

– Каква според Вас е и каква трябва да бъде ролята на местната власт  в полза на хората?

– Местната власт, това са Общинският съвет и кметът на Общината. Това е властта, която се „кове” на територията на Общината спрямо нуждите на хората. Тя е най-близко до хората и ние трябва да познаваме болките им. По всеки един въпрос трябва да търсим решения, които не са моментни, а решават проблемите в дългосрочен аспект. Публичността в работата на местната власт е от изключително значение. Публикуването на всички приети решения дава възможност на гражданите да се запознаят със случващото се в Общината. Всички решения за предстоящи търгове и конкурси се обявяват публично, като по този начин се дава възможност на жителите от Общината да участват в тях. Акцент в нашата дейност, освен работата с широк кръг от хора, е да търсим решение на проблемите на всеки отделен гражданин. Не винаги се получава, но всичко се прави според възможностите, с които разполагаме. Като председател на ОбС съм готова да изслушам всяко мнение, всяка критика и проблем и да помогна за неговото решаване.

– Как ОбС на Тервел  работи с общинската администрация?

– Моят трудов стаж е преминал изцяло в общинска администрация. Запозната съм изключително добре със структурата и дейността на администрацията и служителите в нея. Смятам, че това е едно мое голямо предимство. Взаимодействието между ОбС и Общинска администрация се осъществява в условията на прозрачност и взаимно сътрудничество. Добрите намерения и добрите постижения не биха били възможни без общата воля на кмета на Тервел и неговия екип  и на общинските съветници, без тяхната подкрепа на всяко начинание. Всяко действие на местната изпълнителна власт е предшествано от решение на местната законодателна власт. По този начин отговорността е споделена. От значение е и това, че всяка една от страните знае докъде се простират нейните правомощия.

– Как протичат подготовката и самите заседания на местния парламент? Има ли нещо, което искате да внесете допълнително в работата  му?

– Подготовката за самото заседание се ръководи от председателя в тясно сътрудничество с техническия сътрудник. Всички материали за предстоящи сесии, постъпили от администрацията и съветниците, се предават на ОбС в законно установения 7-дневен срок. Заседанията на ОбС се провеждат по предварително утвърден от общинските съветници календарен график. ОбС осигурява възможност за участие на гражданите в заседанията на съвета и на постоянните комисии, които са открити. Нещото, което на мен лично ми липсва, е по-пълноценното участие на гражданите в заседанията. Усещам една незаинтересованост от хората. Затова, като новост в ОбС обмислям да въведа организирането на приемни в града и селата с участието на колеги от всички политически сили с цел вземане на информирани и ефективни решения по поставени проблеми от граждани и по-добра комуникация с тях. Ангажирането на гражданското общество при вземането на решения е изключително важно.

източни: в. “Тервел”

Follow Me:

Related Posts

  1. ЗЯПАЧ says:

    Госпожата ако е мъничко в час с реалния живот в общината няма да ръси такива глупости. Политика се прави с финикийски знаци, а те не са в Тервел, идват от ЕС, в София се разпределят и много ясно по-голямата част са за тях. А за общини като Тервел – повече въздух. Така че продължавайте да търсите хора за да ви гледат безплодните заседания, но всепак вие сте там заради банковите си карти. Чао до скив.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *