Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Оправдаха бившата шефка на читалище "Й. Йовков" в Добрич, обвинена за престъпление по служба

Окръжният съд в Добрич постанови оправдателна присъда по дело за престъпление по служба, довело според обвинението до значителни вредни последици за читалище „Йордан Йовков“, съобщават от пресслужбата на съда.

Става въпрос за бившата председателка на Народно читалище „Йордан Йовков“ Юлия Стаматова, която бе отстранена от поста през 2016 година във връзка с воденото срещу нея наказателно производство, след като тя бе разследвана за престъпление по служба.

Съдът призна подсъдимата за невиновна в това, че през периода от 6 юли 2004 г. до 15 декември 2014 г., в Добрич, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение - председател на  Народно читалище „Йордан Йовков - 1870 година“, не изпълнявала служебните си задължения - да организира дейността на читалището съобразно Закона за народните читалища, Устава на културната институция и решенията на общото събрание, като не контролирала изпълнението на задълженията на „Карина 90”ООД  по 4 договора за съвместна дейност, сключени между читалището и фирмата.

Според държавното обвинение договорите били сключени във връзка с даването под наем на застроена площ в приземния етаж от сградата на читалището, която е собственост на Община Добрич. С първите два договора били отдадени 117 кв. метра застроена площ, а с вторите два - 345.15 кв. метра, като фирмата се задължавала да проектира, ремонтира и обзаведе за своя сметка помещенията, предмет на договорите.

Заложено било и изискване „срокът за изпълнение на строително - монтажните работи да бъде по определен от страните график“. Прокуратурата твърди, че подсъдимата не е упражнила контрол върху изпълнението на посочените задължения по договорите за съвместна дейност с цел да набави за фирмата и за още едно търговско дружество облага в размер на 262 937.52 лева. Според обвинението от деянието са настъпили значителни вредни последици от имуществен и неимуществен характер за читалището, като тези с имуществен характер са в размер на 611 885.95 лв., и деянието е свързано с даването под наем на общинска собственост.

Окръжният съд в Добрич оправда подсъдимата по така повдигнатото й обвинение. Мотивите към постановения съдебен акт ще бъдат изготвени  в законоустановения срок. Постановената от Окръжния съд оправдателна присъда не е окончателна и подлежи на протест пред Апелативен съд – Варна.

c