Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

България – на 7-о място по смъртност от COVID-19 в Европа

Това сочат данните на Европейския център по контрол на заболяванията, цитирани по време на брифинга на Оперативния щаб

България е на 24 място по заболеваемост и на 7-мо място по смъртност от COVID-19 в Европа. Това сочат данните на Европейския център по контрол на заболяванията, цитирани от доц. Ангел Кунчев по време на седмичния брифинг на Оперативния щаб.

Според данните у нас от COVID-19 се разболяват 43-ма на 100 000 души население. Смъртността е 1,9 на 100 000.

На Балканите сме още по-напред в класацията – на пето място. По-тежко е положението в Румъния, Република Македония, Босна и Херцеговина и Албания.

„Заболеваемостта у нас е със средния за Европа ръст. България все още е в зоната с най-светлия оранжев цвят. Оформя се една група от около 10 страни, в които ситуацията е доста тежка”, заяви още доц. Кунчев.

Преди това здравният министър проф. Костадин Ангелов заяви, че няма да се затягат мерките. "Искам да кажа на българските граждани да бъдат абсолютно спокойни, защото не се налага затягане на мерките срещу COVID-19", заяви проф. Ангелов. Продължава контролът за спазването на наложените вече мерки.

Министър Ангелов обясни, че 14% е заетостта на леглата в COVID-отделенията, а 5% е заетостта на леглата в интензивните. Отчита се ръст, но не е значителен, обясни проф. Ангелов.

1263 лекари са се заразили с коронавирус от началото на епидемията у нас.

Относно училищата ситуацията не е притеснителна.  „Доказа се, че при спазване на мерките, училищата могат да бъдат едно безопасно място. Към момента са засегнати под 1% от учители и ученици”, обясни доц. Кунчев.

За пациентите под домашна карантина няма да се изисква извършването на PCR тест. След 14-ия ден вирусният товар не е достатъчен за заразяване на други хора, смятат експертите.

Източник: nova.bg

c