Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Шампионски завършек на сезона по подводен риболов за харпунистите от Шабла

Йовчо Николов от "Морски клуб Портус Кариа" спечели домакинското състезание за купа "Шабла" по безапелационен начин, а Петър Колев взе бронза само на косъм от второто място

Тази година сътезанието за купа "Шабла", с което се закри и спортния сезон по подводен риболов в България, завърши изключително успешно за  шабленци, които спечелиха златото и бронза, съобщиха за Про Нюз Добрич от "Морски клуб Портус Кариа".

След 3-кратно отлагане заради лоши метеорологични условия, се проведе така дългоочакваното състезание за купа "Шабла" - VII-ми последен кръг от серията състезания за купа "България"-2020 на БФПС. Надпреварата се очакваше с огромен интерес, не само защото с това събитие се слагаше край на сезона по подводен риболов, а и защото след нейното приключване щеше да се определи индивидуалния шампион на България за 2020 година.

Морски клуб "Портус Кариа" провежда състезанието за 8-ма поредна година като част от спортния календар на БФПС, благодарение на финансовата подкрепа на Община Шабла. Отново любезен домакин беше хотел-ресторант "Делфина", а наградите бяха осигурени с помощта на "Видракс" ООД - представител на марките за водолазно и харпунджийско оборудване Salvimar, Pathos, XDive, FreeSub, Meandros, SigalSub, Jack Boeno и др.

Въпреки неприветливите условия по море, породени от поредния ден на умерен и усилващ се южен вятър, организацията на турнира беше на най-високо ниво.

След посрещането на посетителите, раздаването на възпоменателни фланелки и предсъстезателния медицински преглед председателят на СНЦ "Морски клуб Портус Кариа" Димитър Франгов официално откри състезанието. С приветствени слова се включиха и собственика на хотел-ресторант "Делфина" Николай Михайлов и президентът на БФПС Марио Христов. Главният съдия на състезанието Ивайло Иванов, предвид влошаващите се условия на морето, обяви съкратена състезателна зона и състезателно време от 4 часа.

Стартът беше даден в 11:00 часа от лодкостоянката на с. Тюленово. 8 плавателни съда се погрижиха за подсигуряването на участниците и разпределянето им състезателната зона между Бункера на нефт и газ на север и крепостта на Яйлата на юг, като лично и кметът на Община Шабла Мариян Жечев се ангажира с осигуряването и управлението на един от плавателните съдове.

В надпреварата се включиха 28 харпунджии от 8 български клуба.

Шабленският отбор Портус Кариа бе представен от 9 състезатели - Венцислав Георгиев, Йовчо Николов, Димитър Дражев, Нелко Йорданов, Петър Колев, Петър Петров, Христо Арнаудов, Янаки Янакиев, и председателя на клуба Димитър Франгов.

Още от предишния ден заради южния вятър морската вода, особено в южната част от зоната започна да изстива и да образува термоклин на дълбочини от 4 до 10 метра. Тази динамичност на водните пластове, теченията и вълните предполагаха слабо рибно присъствие в тази открита откъм морето акватория. От южната част от зоната масово състезателите излизаха без никакъв или с много оскъден улов. Основната част от рибата в това състезание се изкара от северната зона между "Нефт и газ" и Тюленово. Именно там бяха и шабленските таланти Йовчо Николов и Петър Колев-Пеката, които успяха да отстрелят интересни и едри риби.

В момента, в който Йовчо изкара кукана си с 3 забележителни врани и 2 кефала - всяка риба от над килограм тегло, беше ясно, че той ще е шампиона. Като добавим изключителния лефер/гофан/ от над кило на Пеката, лаврака на Георги Радев от клуб КПСД, гр. Варна, колосалния кефал на Свилен Пенев от КВС "Варна" и 2-те врани на Ники Танев от клуб Черноморец, гр. Бургас, екзотиката на улова в това състезание беше уникална.

Другите наши състезатели показаха издържливост, упоритост и професионализъм. Тактиката на отбора предвиждаше равномерно разпределение на участниците ни по зоната, която както стана дума в тези дни не беше особено приветлива и рибна. Петър Петров единствен успя да предаде 2 платерини, от които едната валидна. Венко пък срещна затруднения с екипировката, след като още в началото му се е скъсал ластик на харпуна. Ицо, Янаки, Митко Дражев и Митко Франгов освен студена вода, много плуване и безплодни гмуркания почти не са видяли валидна риба или не са имали шанс да стрелят по такава. Независимо от всичко отборът на Шабла по подводен риболов се представи по блестящ начин в организационно и спортно-техническо отношение!

След като всички се прибраха на брега живи и здрави от стихийното море, дойде моментът за меренето на улова. Кантарът недвусмислено определи шабленското острие Йовчо Николов за победител в тазгодишното издание на купа "Шабла" с общо тегло на предадените риби от 5940 гр. или 8440 т. Среброто отиде при Николай Танев от клуб "Черноморец" с 3210 т. С минимална разлика от 145 т. спрямо втория или с 3065 т. другият шабленски талант Петър Колев спечели бронза и напомни за своята класа.

Наградата за "Най-голяма риба" спечели Свилен Пенев от КВС "Варна" за впечатляващия кефал от 1890 гр.

Наградите връчиха кметът на Община Шабла Мариян Жечев и Председателят на СНЦ "Морски клуб Портус Кариа" Димитър Франгов. Към предвидените от организаторите предметни награди шабленецът и талисман на Морски клуб "Портус Кариа" Добрин Гамалов добави парична сума от 100 лв. за победителя. След този щедър жест на Добри се закри последното състезание за сезона по подводен риболов. Но все още не беше обявен носителят на купа "България"-2020.

По-късно президентът на БФПС Марио Христов обяви 10-те най-добри състезатели за сезона. След великолепното му представяне през 2020 година сред тях попадна новото попълнение на "Морски клуб Портус Кариа" Петър Петров.

Носителят на купа "България" за втора поредна година е безапелационният Анастас Бъчваров от клуб "Марлин", гр. Приморско.

Президентът на БФПС връчи и още един трофей - награда за феърплей на Мартин Димитров от СПС "Истрос", за помощта, която оказа на Петър Петров от шабленския клуб по време на Републиканското първенство, изваждайки заклещената стрела на нашия състезател на 12 метра дълбочина.

През 2020 г. шабленският морски клуб "Портус Кариа" постигна много добри резултати. Йовчо Николов спечели наградата за най-голяма риба в Несебър. Отборът от Шабла зае трето място в България на 52-ото Републиканско първенство в Несебър, за да се стигне до кулминацията, изразена в злато и бронз на домакинското състезание. Доказателство за това, че Шабла притежава един достоен и силен отбор по подводен риболов.

c