Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

R.I.P. EVH - една легенда отлетя към светлината

На 65-годишна възраст, от този свят си отиде легендарният китарист Еди Ван Хален. Виртуозът на китарата и идол за поколения меломани е починал на 6 октомври (вторник) в болница "Сейнт Джон" в Санта Моника, предадоха световните агенции.

"Не мога да повярвам, че трябва да напиша това, но баща ми Евдард Лодевейк Ван Хален изгуби дългата и трудна битка с рака тази сутрин", написа в Туитър 29-годишният Волфганг - син на легендата, който от 2006 г. е част от групата Ван Хейлън.

"Всеки момент, който съм споделил с него на и извън сцената, беше подарък", написа той.

"Сърцето ми е разбито и не мисля, че някога ще преодолея тази загуба. Обичам те толкова много, тате", допълва опечаленият син.

Джийн Симънс - фронтмен на друга легендарна група "Кис", го нарича "Богът на китарата", други музиканти го определиха като "Китарният Моцарт на съвремието".

"Сърцето ми е разбито. Еди беше не само Бог на китарата, но и искрена, красива душа. Почивай в мир, Еди", написа Симънс в Тиутър.

Един от култовите вокалисти на групата "Ван Хейлън" - Дейвид Лий Рот, публикува своя снимка с Ван Хален и текст: "Какво дълго, велико пътешествие беше!".

Брайън Мей - живата легенда от "Куин", написа: "тези магически пръсти отвориха вратата към нов стил на музициране".

снимка: ЕПА

Басистът на "Ред Хот Чили Пепърс" Флий също туитна, че Ван Хален е бил "красиво съзидателно сърце. " Обичам те, Еди Ван Хален, момче от Ел Ей, истински рокаджия. Надявам се, че ще забиеш с Джими тази вечер. Проникни към отсрещната страна, братко мой", написа той в игра на думи с едноименната песен на Джим Морисън и "Дорс".

Сами Хагар, който замести Дейв Ли Рот като певец на "Ван Хейлън" при раздялата им през 1984 г. също сподели своя снимка с китариста с надпис: "С разбито сърце и безмълвен. Моята любов към семейството".

Гийзър Бътлър, един от основателите на "Блек Сабат", описа Ван Хален като "истински джентълмен и гений". "Точно когато си мислех, че 2020 година не може да стане по-лоша, разбрах за смъртта на Еди Ван Хален. Толкова шокиращо – един от най-милите хора на Земята, когото някога съм срещал", написа британският басист.

Лени Кравиц написа: " Раят ще е електрически тази нощ". "Легендарен китарист и музикален иноватор".

Ники Сикс от "Мотли Крю" и Майк МакКрийди от "Пърл Джем" го нарекоха съвременен Моцарт и написаха, че "той промени всичко и всички, свиреше с душата си".

Еди Ван Хален е роден в Нидерландия. Баща му е бил кларинетист, саксофонист и пианист. Еди започва да свири на пиано от дете. Когато семейството емигрира в Пасадена, Калифорния, пианото също отпътува с тях. През 2012 г. в интервю за "Ескуайър" той разказва, че по време на пътуването с лодката всеки ден са свирили на пианото и ако не е била музиката, е нямало да оцелеят.

След като пораства Ван Хален заменя пианото с барабани, а след това идва ред на китарата като свири заедно с брат си Алекс, който е барабанист.

През 1972 г. основава в Лос Анджелис групата "Ван Хален" заедно с брат си, басиста Марк Стоун и певеца Дейвид Лий Рот.

Дебютният им албум излиза през 1978 г. и се изстрелва на 19 място в класацията на "Билборд", превръщайки се в един от най-успешните дебюти на десетилението.

Огромният успех на групата идва с шестия им албум през 1984 г., който е по-фокусиран върху китарното звучене. От този албум е и песента Jump, която оглави върха на американските класации през 1984 г. и се превърна в най-разпознаваемото парче на бандата.

Еди Ван Хален си извоюва правото да бъде титулуван като един от най-добрите китаристи в света. Той е поставен на 8-о място в класацията на сп. "Ролинг Стоун" и на 4-о място в класацията на сп. "Тотал гитар" за най-велики китаристи за всички времена.

През 2001 г. Ван Хален бе диагностициран с рак на гърлото и започна лечение. Претърпя операция, при която е била отстранена около една трета от езика му. Година по-късно той обяви, че се е излекувал от рака, но според специализирания музикален сайт TMZ в последните пет години е провеждал редовна радиолъчева терапия, летейки между САЩ и Германия.

Въпреки това той продължи да участва в концерти със сина си Волфганг.

♪♫ Еди Ван Хален /1955 - 2020/ - ... от светлината на сцената към светлината на вечността

c