Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Единадесетокласници от СУ „Л.Каравелов“ в Добрич поправиха лаптопите на учител и съученик

Учениците от 11"а" клас на СУ „Любен Каравелов“ в Добрич проведоха специфично занимание, свързано с тяхната специалност – информатика и информационни технологии. Те имаха за задача да поправят преносимия компютър (лаптоп HP) на техен учител и лаптоп на техен съученик, съобщават от учебното заведение.

Целта бе да се инсталира Windows 10, като преди това се прехвърлят файловете чрез колекцията от софтуер Hiren`s BootCD, да се прераздели харда на единия лаптоп, а на другия да се форматира партишъна, където ще се инсталира Windows 10.

Интересното за учениците в този ден бе използването на Hiren`s BootCD, защото чрез него може да се прехвърля информацията от компютъра на друг носител, да се провери диска за повредени сектори, да се анализира коректната работа на паметта, да се пререаздели диска, да открие и изолира лоши сектори на твърдия диск, да сканира диска за вируси и др.

След като бяха инсталирани Windows 10 и на двете машини, на лаптопа на учителя беше инсталиран Office.

Последната стъпка беше да се оптимизира Windows 10 (Пример: да премине в High performance mode, да се деактивират неизползвани услуги (services.msc), startup apps(msconfig), спиране на search indexing, премахване на ненужни визуални ефекти, дефрагментиране на дяла и др.)

Компютрите бяха поправени успешно и предадени на техните собственици. 

c