Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Детска книга на родената в Добрич Весела Фламбурари е издадена на английски език

„Мина, магиите и бялата стъкленица" - първата част от трилогията на родената в Добрич детска писателка Весела Фламбурари, е издадена на английски език от On Time Books, съобщава Дневник. Фентъзито за деца и млади хора засега се предлага в "Амазон" в електронен вариант, но предстои и публикуването му на хартия.

"Приказки от Горната земя: Мина, магиите и бялата стъкленица" излиза от печат за първи път през 2005 г. с логото на "Симолини". През следващите две години са издадени "Мина и магията за предсказание" и "Мина и тайната на магиите". Десет години по-късно ИК MBG Books препубликува трилогията. В момента тиражът й от двете български издания е изчерпан.

"Книгата е написана за този, комуто е интересна българската фолклорна митология от българските вълшебни приказки и песни. Тя е за детето, което учи в училище български народни приказки. За детето и тийнейджъра, които искат да прочетат една цяла, голяма, но и съвременна, модерна история, тясно свързана с приказката въобще. Тя е за възрастния, който все още обича приказки и на когото се харесва да се връща в мислите си към щуротиите от собственото си детство, защото не е забравил, че е имал такова. Книгата е за всеки малък или голям човек!", сподели преди години детската писателка.

Весела Фламбурари е автор на приказки, романи, пиеси, телевизионни и радиопредавания за деца и юноши, статии, студии и рубрики за детска литература. Родена е Добрич, живее в Атина. Завършила е актьорско майсторство за куклен театър в НАТФИЗ и история и теория на световната култура в СУ "Климент Охридски". Носител е на наградите: "Най-добър детски фантаст" (2015), плакета "Малкият принц", Босна и Херцеговина (2012), "Константин Константинов" (2011), "Петя Караколева" (2010). Тази година е номинирана за " Дух на верността: Най-добър създател на детски книги в жанровете научна фантастика и фентъзи" на 37-ия европейски конвент по научна фантастика и фентъзи "Еврокон", Русия.

c