Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Откриха изложба от макети на знакови исторически сгради в България и Румъния

Изложба на макети на знакови сгради от България и Румъния бе открита днес в Младежкия център в Добрич. Макетите са изработени в рамките на проекта „Дунав – река с много обща история“, финансиран от трансграничната програма Интеррег Румъния-България.

По проекта са определени общо 18 обекта с обща история, част от културното и историческо наследства на двете държави – по 9 от двете страни на Дунава. Целта е изработване на съвместна авторска стратегия за защита, развитие, съхранение и популяризиране на това културно наследство. Стратегията ще бъде създадена от български и румънски историци, под ръководството на Регионалния исторически музей /РИМ/ в Плевен.

Изложбата представя умалени обемно-пространствени модели на знакови сгради. Сред тях са Художествената галерия в Добрич, сградата на РИМ Видин, Панорама „Плевенска епопея“, сградата на Държавната търговска гимназия в Свищов, Музеят на изкуството и етнографията в Калафат, Паметникът на независимостта в Турну Мъгуреле, църквата „Св. Никола“ в Констанца и др.

18-е обекта ще бъдат дигитализирани, а макетите ще бъдат показани в 8 изложби – 4 в България и 4 в Румъния.

c