Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Хората с генни мутации не могат да се заразят с COVID-19

Близо 10 месеца след появата на новия коронавирус COVID-19, учени са установили, че хората с определени мутации в гените си не могат да се заразят с коронавирусен щам, съобщава ТАСС, цитирана от БГНЕС.

„Учените са открили, че полиморфизмите (мутациите) в гена, кодиращ протеина ACE2, който коронавирусът използва за навлизане в клетките на дихателните пътища, може да улесни или затрудни попадането на вируса в клетките“, се казва в съобщението.

Реакцията към коронавируса може да зависи и от разликите в гените на левкоцитите HLA (основен комплекс за хистосъвместимост). В допълнение, коронавирусът може да изостри хроничните заболявания, които впоследствие могат да доведат до увреждане, извеждат като заключение учените.

“Постоянното влошаване на здравето поради коронавирусна инфекция е възможно при тежка съпътстваща патология. Коронавирусът може да се превърне в стимул за обостряне на много хронични заболявания, което може да доведе до инвалидност.”

От Роспотребнадзорсе позовават на американско проучване, доказващо, че човек, който е имал сезонна остра респираторна вирусна инфекция (ОРВИ), може да има изграднени антитела срещу коронавирус.

“Неотдавнашно проучване на американски учени показа, че след сезонен ТОРС човек може да придобие имунитет срещу инфекция с много коронавируси, включително SARS-CoV-2. Доколко обаче е ефективен такъв имунитет, изследователите все още не могат да кажат.”

Същевременно, на този етап все още няма категорични научни доказателства, че болните от грип може да са имунизирани срещу коронавирус. Напротив, повечето имунолози са убедени, че през настъпващите същинска есен и зима, хората в нашия климатичен пояс ща са подложени на въздействието и на обичайните сезонни грипове, които се активират почти непосредствено след понижението на летните температури.

От Росподребнадзор отбелязват, че човек, който се е възстановил от коронавирусна инфекция и има антитела към нея, за определен период може да продължи да бъде носител на инфекция. Макар учените да не са единни относно ефективността от използването на маските като предпазно средство, то на този етап те си остават един от най-добрите хигиенни способи за защита от зараза при директен контакт.

c