Общество

Днес почитаме Св. апостол Тома. Празник е за архитекти и строители

Днес миряните почитат делото и светлата памет на Свети апостол Тома, получил прозвището Неверни, задето пожелал лично да се увери истински ли са раните по тялото на възкръсналия и явил се пред учениците си Христос.

Повод да почерпят за имен ден имат Тома и Томислав. Денят се отбелязва и като празник на архитекттеи и строителите. 

Свети ап. Тома бил един от най-преданите последователи на Исус Христос. След възкресението на Спасителя обаче, той поискал сам да види белезите от гвоздеите по тялото му и да постави пръста си в раните му, за да се увери, че е възкръснал. Христос му позволил да го стори за да не бъде невярващ.

Във фолклорния диалект, изразът „Тома Неверни” често се използва като нарицателно за недоверчив/невярващ човек.

Апостол Тома е проповядвал в Партия, Мидия и далечна Индия. Там той извършвал множество чудеса, изцелявал недъзи и така много хора се обръщали към вярата в Христос. Свети Тома покръстил в един град царицата и сестра й, заради което разгневеният цар го затворил в тъмница, подложил го на страшни мъчения, но по Божите воля, светецът винаги оставал невредим. Животът на светеца приключил мъченически, след като на войниците било заповядано да го убият по жесток начин пред погледа на множество негови ученици.

Приживе, апостол Тома бил изкусен строител, затова в иконите е изобразяван с дюлгерски метър в ръка, а 6 октомври е прието да се отбелязва като празник на архитекти, зидари и строители.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *