Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Виртуален ще е Международният ден на учителите през 2020-а

На 5 октомври се отбелязва Международният ден на учителите, учреден от ЮНЕСКО през 1993 г.

"Учителите: Водеща роля в условията на криза и предефиниране на бъдещето" е темата на Международния ден на учителите през 2020 година. Водеща ще е ролята на учителите в осигуряването на пълноценно образование в условията на новата ковид-реалност и глобална пандемия, предава БТА.

Датата 5 октомври е избрана, тъй като на този ден през 1966 г., по време на специална междупарламентарна конференция в Париж, са приети препоръките за статута на учителите, разработени от Международната организация на труда и ЮНЕСКО. Документът съдържа основните принципи на обучение и професионално развитие на преподавателите, техните права и задължения, условия на работа, възнаграждение и провеждане на часовете.

Международният ден на учителите се отбелязва ежегодно от 1994 г. Организациите на ООН и техните партньори по целия свят се стремят да подчертаят важния принос на учителите за подобряване качеството на живот на хората по света, както и да насочат вниманието на правителствата към съществуващите проблеми в областта на образованието. Сред най-спешните от тях е недостигът на квалифицирани учители, което създава пречка за постигане на качествено образование и обхващането на всички деца по света от образователните системи - една от целите на Програмата за устойчиво развитие до 2030 г.

Поради пандемията от новия коронавирус, всички събития, планирани за 2020 година, ще се проведат виртуално.

c