Здраве Общество

Увеличават средствата за общинските болници и спешните отделения

На този етап не се налага промяна в мерките, които действат на територията на България. За следващата година ще има допълнителен финансов ресурс за спешните отделения и за общинските болници.

Това съобщи днес пред журналисти министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който бе гост бе на откриването на учебната година в Медицински университет – София.

Той бе категоричен, че здравните власти следят стриктно всички данни за епидемичната обстановка у нас, но на този етап затягане на мерките няма да има.

За 2021 година ще има допълнителен финансов ресурс за спешните отделения, за отделенията за психичноболни пациенти, за отделенията за специфични и неспецифични белодробни болести, за отделенията за лечение на коронавирусна инфекция.

По думите на здравния министър, ще бъде разпределен и допълнителен фиансов ресурс, насочен специално към общинските болници.

“Продължават разговорите с министъра на финансите и търсим устойчивост на всички онези увеличения на трудовите възнаграждения на служителите, които бяха на първа лини и тя ще бъде осигурена.” По думите му, работещите на първа линия ще получават бонуси докато има извънредна епидемична обстановка, предаде БТА.

Министър Ангелов увери, че ежедневно се проследяват данните от Единния информационен портал за разпространението на COVID-19 и засега не се налага промяна в противоепидемичните мерки, които действат на територията на страната. Здравната система е обезпечена с достатъчно легла и медици, добави още той. За последните дни заетостта на болничните легла за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция е увеличена от 10 на 11%, а в интензивните отделения – до 4.8%, съобщи здравният министър.

снимка: БГНЕС

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *