Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

От зала „Олимпия“ в Париж до с. Пчеларово

Четири уникални гласа, всеки със своя тембър, чистота и красота. Четрири гласа, събрали в себе си поколения песни, традиции и български дух, за да ти напомнят кой си и колко трябва да се гордееш с произхода си. Уникалният квартет „Българка джуниър“ – Тонка Колева, Христина Анастасова, Елена Беделева, Фанка Койнарова и техните колеги Темелко Иванов и Ивелин Бояджиев бяха поредните гости от тазгодишния маратон на културни събития при Константина Петкова в Пчеларово. Като наследници на известното трио „Българка“, четирите певици от квартета са направили всичко възможно, не само да продължат традицията, а и да я изведат на по-високо ниво.

Когато си голям не само като глас, а и като човек, няма значения къде пееш.  Дали си в зала „Олимпия“ в Париж или си в обора на дядо Петко в Пчеларово – ти даваш максимума от себе си и раздаваш гласа и душата си на хората, които са дошли да те слушат, защото знаеш че това което правиш не е само пеене, то е и мисия. Това направиха нашите гости вчера – дадоха ни всичко от себе си. Разведоха ни из всички фолклорни области на страната, показаха ни с глас и инструменти, колко сме богати, колко трябва да сме горди и колко малко ни трябва, за да се усмихнем и запеем.

30 години продължават своята просветителска дейност квартет „Българка джуниър“. 30 години обикалят света и България и разнасят магията на българската музика. Така се чувствахме и ние вчера – като част от тази магия, като хора посветени в една вековна традиция.

Тесен се оказа обора за всички, които искаха да чуят вълшебните гласове на квартета, но успяхме да се събрем и дори да попеем заедно. Добруджанска песен бяха подготвили гостите специално за идването си в Пчеларово, бяха разпечатали и листи с текста на песента, които раздадоха на присъстващите, за да могат да пеят всички и всички пяхме - от сърце и с усмивка. „Пчеларовски хор“ – така квартета нарече публиката, която пя с тях.

Дълбок поклон на признателност направи квартета на Маестрата за нейната просветителска дейност в полза на хората и й благодариха за поканата, която направи тази среща възможна. Разделихме се емоционално и с обещание да се видим пак.

Диана СТЕФАНОВА

Харесайте Facebook страницата ни ТУК

c