Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

В картички изложба представя в Добрич знакови места от градски центрове на Балканите

Институтът за балканистика с Център по тракология при Българска академия на науките организира ново издание на изложбата „Градът на Балканите: пространства, образи, памет в пощенски картички”. Тя ще бъде представена в Добрич от 2 до 31 октомври на открито – на площад „Свобода”.

Това издание на изложбата се осъществява в партньорство с Община град Добрич и Добруджански научен институт по Национална научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие”, финансирана от Министерството на образованието и науката.

В пощенски картички от края на XIX век до началото на дигиталната ера са изобразени знакови места от различни градски центрове на Балканите. Специално място е отделено на столиците на балканските държави, както и на по-малки градове. Освен София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Добрич на посетителите на изложбата ще бъдат показани емблематични пространства от Любляна, Загреб, Белград, Скопие, Атина, Букурещ, Цариград, Шкодра, Сараево, Мостар, Солун, Цетине, Ниш и други.

До края на месец септември, експозицията гостува на жителите и гостите в град Каварна.

c