Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Удължен срок на ограничителните мерки по границите на Гърция, без PCR тест само ТИР-водачите

От 00.01 ч. на 01.10.2020 г. до 23.59 ч. на 12.10.2020 г., гръцките власти решиха да удължат, без изменения и допълнения, срокът на прилаганите до момента временни ограничения и изисквания при пътуване до Република Гърция. Промяната на следващата крайна дата важи са преминаване през сухопътните, морските и въздушните граници - като част от въведените в страната мерки за ограничаване на разпространението на новия коронавирус.

Остава изискването за българските граждани да попълнят форма за локализация на пътниците (PLF Form) и да разполагат с предварително генериран QR код при влизане в страната, както и задължително да представят отрицателен резултат от тест за COVID-19 по PCR методологията, направен до 72 часа преди пресичането на държавната граница на Гърция.

Изискванията се прилагат по отношение на пристигащите с моторни превозни средства, самолет или плавателен съд. Няма необходимост от представяне на PCR тест единствено от шофьорите на товарни камиони.

Запазва се и ограничението за товарните камиони, преминаващи през ГКПП „Илинден – Ексохи“, в превозното средство да бъде само водачът.

От Външно министерство припомнят, че преминаването на камиони за транспорт на стоки е възможно през следните гранични контролно-пропускателни пунктове на Гърция:

  • Промахон, Какавия, Кристалопиги, Евзони, Нимфея, Орменион, Кипи и Екзохи.
c