Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Безвъзмездна помощ до 450 хил. лева предоставят на автобусните превозвачи

Росен Желязков: Предприятията в сектора са 1485, като не по-малко от 1000 ще се възползват от мярката през следващите месеци

С 30 млн. лв., като поредна анти-ковид мярка, ще бъдат подпомогнати автобусните превозвачи за справяне с последиците от пандемията.

Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на официалното подписване на договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярката „Подкрепа за МСП, извършващи автобусни превози, за преодоляване на икономическите последствия от COVID-19 чрез прилагане на схема за подпомагане от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията“. Документът беше парафиран от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и министъра на икономиката Лъчезар Борисов.

„През последните месеци от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ бяха пренасочени към Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 193 млн. лв. за подпомагане на микро, малки и средни предприятия. Проведохме необходимите разговори с Европейската комисия и получихме нотифициране на конкретна мярка, чрез която ще се отпуснат 30 млн. лв. за осигуряване на оперативен капитал за автобусните превозвачи. МТИТС е бенефициент на безвъзмездната помощ и ще администрира предоставянето на средствата. За да ускорим реализирането на този процес и средствата да достигнат максимално бързо до автобусните превозвачи, кандидатите няма да бъдат оценявани, а само ще се разглеждат по допустимост“, заяви министър Росен Желязков. По думите му, предприятията в сектора са 1485, като не по-малко от 1000 ще се възползват от мярката през следващите един до два месеца.

Министърът поясни, че минималният размер на средствата, които ще се отпускат е 3 000 лв., а максималният е 450 000 лв. безвъзмездна финансова помощ, като разпределянето ще бъде на база оборотите на фирмите.

„Транспортът е един от най-засегнатите икономически сектори от пандемията. Продължава нашата работа за реализирането на антикризисните мерки по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Съвсем скоро 173 млн. лв. ще бъдат налични за компаниите. 140 млн. лв. вече са налични през Българската банка за развитие, включително и за компании от сектор „Транспорт“, каза министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

източник: NOVA

c