Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

89 акта са съставени в област Добрич от началото на пандемията от COVID-19

Общо 89 акта във връзка с неспазване на противоепидемичните мерки са съставени в област Добрич от служители на «Противоепидемичен котнтрол» /ПЕК/ при Регионалната здравна инспекция от началото на пандемията до 30 септември. Това съобщиха за Про Нюз Добрич от Областния координационен щаб в отговор на отправено запитване.

Пет от актовете са при извършени 57 проверки в лечебни заведения, детски заведения, училище и социални институции. Останалите актове са при проверки в обекти. За периода са проверени общо 2044 обекта - 1765 с обществено предназначение; 118 заведения за обществено хранене и развлечение и 161 други обществено достъпни обекти и места, подлежащи на контрол.

Много често проверките са осъществявани с представители на полицията – при насочен контрол по жалби и сигнали, при контролни проверки на издадени предписания и други. Съвместните проверки с представители на Областната дирекция на МВР са общо 139.  

Най-честите нарушения, установявани в хода на контролната дейност, са свързани с неспазване изискването за носене в закрити обществени места на защитни маски на лицето за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т. ч. кърпа, шал, шлем и др.), както и пропуски в дезинфекционния режим.

Освен съставените актове са:

  • издадени общо 291 предписания, от които 288 за провеждане на задължителни хигиенни и противоепидемични мерки и 3 за спиране на дейност или реализацията на стоки със значение за здравето;
  • издадени са 4 заповеди: 2 - за спиране на дейност (изпиране на бельо от лечебни заведения в обществени перални) и 2 - за спиране реализацията на стоки със значение за здравето (химични смеси);

Изпратени са 2 преписки до Окръжната прокуратура в Добрич за предприемане на мерки по компетентност по повод:

  • прекъсване на водоснабдяването на живущи на определени улици в Добрич, кв. „Изгрев” в периода на обявеното извънредно положение
  • неспазване на противоепидемичните мерки, разпоредени при погребване на починали от Covid-19 лица

От служители на отдел ПЕК за периода са извършени и проверки на 33 адреса по спазването на задължителната карантина и една - по сигнал в обекти в Балчик.

c