Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

1,67 т сладолед с опасна бактерия засякоха от БАБХ

След възложена от Върховна административна прокуратура /ВАП/ проверка за качество, от търговската мрежа са спрени 1671,77 кг сладолед заради наличие на Enterobacteriacea и драстично нарушение на хигиенните изисквания, съобщиха от държавното обвинение.

463 са направените в цялата страна проверки за спазване на нормативните изисквания, обезпечаващи безопасността на сладоледа, след сезиране на Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ от прокуратурата. Проверката е била възложена след медийни публикации за случаи на съдържание на колиформи и ешерихия коли в сладолед, който се продава в различни населени места в страната.

29 предписания и 2 акта за административни нарушения са връчили служителите на Агенцията. Установени са несъответствия относно липса на:

  • информация за храните на потребителите за наличието на вещества или продукти, причиняващи алергии и непоносимост
  • достатъчно прибори за разсипване на сладоледа
  • индивидуално опаковани лъжички, при продажбата на сладолед до крайния потребител

Заради лошо техническо и хигиенно състояние на оборудване и липса на записи по технологичната документация, Заповед за спиране на цялостната дейност е издаден на обект, от ОДБХ Търговище.

От взетите общо 67 броя проби от готов продукт от предприятия за производство на сладолед, до момента са получени резултати от лабораторни изпитвания на 27 от тях. В 10-те проби е установено несъответствие по показател Enterobacteriacea, свързано с критериите за хигиена.

c