Бизнес Общество Туризъм

Украйна отмени граничната забрана за влизане на чужди граждани

От 28 септември 2020 година е отменена временната забрана за влизане на територията на Украйна на чужденци и лица без гражданство (в т.ч. и за българските граждани).

Лицата, които подлежат на самоизолация при влизане на територията на Украйна, са задължени да инсталират и активират съответно мобилно приложение, информираха от пресцентъра на Външно министерство.

Чужди граждани вече могат да влизат в страната, при условие че разполагат със застрахователна полица (удостоверение, сертификат), издадена от застрахователна компания, регистрирана в Украйна, или чуждестранна застрахователна компания, която има представителство на територията на Украйна или има договорни отношения със застрахователната компания-партньор на територията на Украйна (асистанс), покрива разходите, свързани с лечение от COVID-19, медицинско наблюдение и е валидна за целия срок на пребиваване на лицето в Украйна.

Установено е общо изискване относно провеждане на самоизолация за всички категории пътуващи (граждани на Украйна, чужденци и лица без гражданство), които пристигат в Украйна от държавите със значително разпространение на COVID-19, както и за чужденци, които са граждани (поданици) на такива държави.

Списъкът на посочените държави към 25.09.2020 е наличен на уеб страницата на МЗ на Украйна: https://moz.gov.ua/uploads/5/26292-250920.pdf. Държавите със значително разпространение на COVID-19 са обозначение с червен цвят в списъка. България не е сред т. нар. “червени” зони.

Лицата, които подлежат на самоизолация при влизане на територията на Украйна, са задължени да инсталират и активират съответно мобилно приложение. При невъзможност приложението да бъде инсталирано лицето подлежи на обзервация.

Изискването относно провеждане на самоизолация не се разпростира върху следните категории лица (ако няма основания да се счита, че са имали контакт с болно от COVID-19 лице):


1) деца под 12-годишна възраст;
2) лица, пристигащи в Украйна с цел обучение във висшите училища;
3) лица, които са граждани (поданици) на държавите със значително разпространение на COVID-19 и които не са пребивавали на територията на тези държави през последните 14 дни или пътуват транзитно през територията на Украйна и имат документите, потвърждаващи излизане в чужбина в рамките на два дни;
4) служители на дипломатическите представителства и консулските учреждения на чужди държави, представителствата на официални международни мисии, организациите, акредитирани в Украйна, и членове на семействата им;
5) шофьори и членове на екипажи на товарни превозни средства, автобуси, извършващи редовни превози, членове на екипажи на въздухоплавателни и морски, речни кораби, членове на влакови и локомотивни бригади;
6) инструктори на въоръжените сили на държавите-членове на НАТО и държавите, които са членове на програмата на НАТО «Партньорство за мир», участващи в дейностите по подготовка на подразделенията на Въоръжените сили;
7) културни дейци по покана на културни институции, всеки от тях може да бъде придружен от едно лице;
8) лица, превоз на хематопоетични стволови клетки за трансплантация;
9) лица, които имат отрицателен резултат от тест за COVID-19 с метод на полимеразна верижна реакция, проведен не по-късно от 48 часа преди преминаване на държавната граница.

В допълнение, въведени са и изключения за предоставяне на застрахователна полица по отношение на:

  • – чужденци и лица без гражданство, постоянно пребиваващи на територията на Украйна;
  • – лица, признати за бежанци, или лица, които се нуждаят от допълнителна закрила;
  • – служители на дипломатическите представителства и консулските учреждения на чужди държави, представителствата на официални международни мисии, организации, акредитирани в Украйна, и членове на семейството им;
  • – военнослужещи на (подразделения) на въоръжените сили на държавите-членки на НАТО и държавите, които са членки на програмата на НАТО «Партньорство за мир», участващи в дейностите по подготовка на подразделенията на Въоръжените сили)

От МВнР припомнят, че при нужда от съдействие българските граждани в Украйна могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Киев на следните телефонни номера: +38044 2354389, +380442352202, както и на дежурни телефонни номера в извънработно време: +380442467237; +380442467672. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: Embassy.Kiev@mfa.bg. 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *